Nyheter Världen Sverige

Wallström: Omfattande Frankrikestöd

Utrikesminister Margot Wallström citerade i riksdagsdebatten sin franske kollega som tackat för det svenska stödet i kampen mot Is.
Utrikesminister Margot Wallström citerade i riksdagsdebatten sin franske kollega som tackat för det svenska stödet i kampen mot Is.

Utrikesminister Margot Wallström (S) avfärdar oppositionens kritik att stödet till Frankrike i kampen mot extremistgruppen Islamiska staten (IS) är otillräckligt.

I en debatt i riksdagen om Sveriges deltagande i kampen mot IS räknade hon upp stödets omfattning och citerade på franska den franska utrikesministerns tack.

– Sverige bekräftar återigen sitt åtagande och ansvar för Europas säkerhet, citerade Wallström.

– Men kanske vet Moderaterna bättre än Frankrike, fortsatte hon.

Otillräckligt stöd

Moderaternas Karin Enström upprepade dock att Moderaterna anser att bidraget var otillräckligt.

– Vi måste tillsammans samlas kring kraftfulla åtgärder för att bekämpa IS och förhindra nya terrordåd i Europa. Vi tror att mer måste göras, sade Enström utan att precisera vad mer som borde ha getts till Frankrike.

Folkpartisten Allan Widman framhöll att kärnan i solidariteten med Frankrike är att också själva ta risker, vilket till exempel JAS-plan hade inneburit, även om det inte är militärt avgörande.

Inte klokt

– Det hade varit betydelsefull på ett politiskt och moraliskt plan, sade han.

– Det här låter ju inte riktigt klokt. Skulle vi öka risken för piloter och Sverige för syns skull? replikerade Margot Wallström

Hon meddelade också att regeringen från och med nu kallar IS för Daesh.