Nyheter Världen

Wallström: Spänt och nervöst

Utrikesminister Margot Wallström (S). Arkivbild.
Utrikesminister Margot Wallström (S). Arkivbild.

Det är en nervös väntan på valresultatet i Storbritannien även för Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S).Hon anser att Europeiska unionen måste göras mer demokratisk.

Med några timmar kvar tills vallokalerna stänger i Storbritannien vågar Margot Wallström inte tippa utgången i folkomröstningen.

– Vi följer förstås det här spänt och nervöst. Men vi hoppas på ett "remain". Det är viktigt för oss eftersom Storbritannien är en av våra viktigaste samarbetspartners i EU-sammanhang, säger hon.

Utnyttjas av högerextrema

Precis som EU:s ordförande Donald Tusk anser Margot Wallström att det som händer i Storbritannien måste bli en tankeställare för unionen inför framtiden.

– Jag tror att det framför allt pekar på behovet av att diskutera hur vi gör unionen mer demokratisk. Hur ska vi förankra också våra beslut på ett mer demokratiskt sätt hos våra befolkningar?.

Brexit-omröstningen kan också elda på de EU-kritiska krafter som har fått allt mer medvind i flera av medlemsländerna under senare år.

– Jag tror att det här säkert kommer att utnyttjas av högerextrema och nationalistiska krafter i flera medlemsländer. Det kommer säkert att ge dem ytterligare medvind och det är olyckligt, tycker jag, säger Margot Wallström.

"Oansvarigt"

Hennes statsrådskollega på utrikesdepartementet, EU-ministern Ann Linde, har kritiserat den brittiske premiärministern David Cameron för att ha agerat oansvarigt när han utlyste folkomröstningen.

Men utrikesministern vill inte stämma in i den kritiken.

– Jag tänker avstå från att säga något om det. Det viktiga är att det under så lång tid inte har funnits framstående politiska ledare som har försvarat EU-samarbetet och hjälpt till att förklara vad det går ut på, säger hon.

– Det är svårt att i en valkampanj försöka kompensera för försummelser som har pågått under mycket lång tid, som i Storbritannien.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset