Nyheter Världen Sverige

Wallström: Stoppa IS oljepengar

Utrikesminister Margot Wallström (S). Arkivbild.
Utrikesminister Margot Wallström (S). Arkivbild.

Utrikes- och försvarsministrar i den koalition av länder som kämpar mot IS avslutar på torsdagen sitt möte i Washington DC.Utrikesminister Margot Wallström (S) vill se ökade insatser mot terrorrörelsens slavhandel med flickor och stoppa IS oljeinkomster.

– När jag får ordet här senare tänker jag framhålla hur vi kan göra ännu mer för att komma åt oljeproduktion och att de säljer olja. Att de faktiskt bedriver trafficking, det är modern slavhandel med framför allt unga flickor. Vi behöver också göra mer när det gäller propagandan, säger Margot Wallström till TT.

Under mötet har koalitionens deltagarländer diskuterat de militära framgångarna mot IS.

– Framgångarna måste fortsätta, men måste också kombineras med politiska, humanitära och stabiliserande insatser i de här länderna. Folket måste se att de har fördelar av att kämpa mot Daesh, säger Margot Wallström.

"EU bör bidra"

Sådana insatser kan handla om minröjning eller ekonomiskt bistånd till vissa området. Sverige deltar redan med 35 soldater som utbildar Pashmergasoldater och regeringen vill dubbla den styrkan.

– Vi lovar pengar och stöd på alla de sätt vi kan. Det handlar om att hitta resurserna och se vad vi är bäst på. Det har vi hävdat att EU också bör göra, att EU ska gå in med framför allt stabiliseringsinsatser. Där är vi beredda att bidra, säger Margot Wallström.

Konkreta möten

Som TT tidigare har kunnat berätta har regeringen bjudit in koalitionen till ett möte på hög tjänstemannanivå i Sverige i september. Enligt Margot Wallström är sådana möten väldigt konkreta.

– Alla vi som ingår i koalitionen tittar var och en på hur vi ska bli mer effektiva och hur vi kan organisera insatser, om det nu är humanitärt, politiskt eller militärt, säger hon.

– Det ena måste komplettera det andra, annars blir det så kortsiktigt. Man kan vinna militära segrar, men det måste byggas upp något så att man inte återfaller till radikalisering. Det är en lärdom inte minst från tidigare insatser i Irak, Libyen och på andra ställen.

Marcus Ericsson/TT
Utrikesminister Margot Wallström (S) deltar på mötet i Washington DC tillsammans med försvarsminister Peter Hultqvist (S). Arkivbild.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset