Nyheter Världen

Wallström tror inte på sanktioner

Än så länge följer Turkiet migrationsöverenskommelsen med EU, säger Margot Wallström.
Än så länge följer Turkiet migrationsöverenskommelsen med EU, säger Margot Wallström.

Trots det infekterade läget mellan EU och Turkiet tror utrikesminister Margot Wallström inte på sanktioner mot landet. Ankara lever fortfarande upp till sin del av flyktingöverenskommelsen, säger hon.

Den turkiske utrikesministern borde bjudas in till dialog med EU:s utrikesministerkrets, sade Wallström i torsdagens P1-morgon. På frågan om varför EU inte skärper tonen och inför sanktioner mot Turkiet efter regeringens hårdföra respons på den misslyckade statskuppen svarar hon:

– Vad tror vi att det ska leda till?

I stället tror hon på en långsiktig strategi för att förmå Turkiet att återgå till en fredlig utveckling.

Följer överenskommelse

Än så länge lever Turkiet upp till den migrationsöverenskommelse med EU som den turkiska regeringen hotar bryta om turkar inte får visumfrihet i Europa, konstaterar Wallström.

De EU-pengar som går till Turkiet äventyras heller inte, i och med att de i första hand är riktade till FN-organ som hjälper flyktingar med utbildning och sjukvård i landet, säger hon.

Farlig utveckling

Utvecklingen i Turkiet är farlig också för EU, konstaterar Wallström. Men president Erdogans tal om att återinföra dödsstraff i landet har inte framförts på samma sätt efter omvärldens reaktioner, säger hon till P1-morgon.

– Den reaktion det fick internationellt gör att man förhoppningsvis tagit förnuftet till fånga.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset