Nyheter Sverige

Wallströms hyresavtal inte giltigt

Margot Wallströms lägenhet är direkt knuten till hennes tid som utrikesminister. Det framgår av kontraktet, som TT tagit del av. Vissa uppgifter är maskade.
Margot Wallströms lägenhet är direkt knuten till hennes tid som utrikesminister. Det framgår av kontraktet, som TT tagit del av. Vissa uppgifter är maskade.

Utrikesminister Margot Wallströms hyresavtal är inte giltigt. Flera avgörande detaljer saknas i kontraktet.– Det ser lite torftigt ut och uppfyller inte definitionen av ett hyresavtal, säger hyresrådet Carl Rydeman till TT.

TT har tagit del av det hyresavtal som utrikesminister Margot Wallström (S) och Kommunal tecknat angående lägenheten i centrala Stockholm som Wallström erbjöds av Kommunal.

I kontraktet framgår att lägenheten är direkt knuten till hennes tid som utrikesminister, något som bekräftas från såväl utrikesministerns pressekreterare som från Kommunals pressjour.

Dock finns en rad oklarheter med handlingen, påpekar Carl Rydeman, hyresråd vid Hyres- och arrendenämnden.

Hyra saknas

– För att det ska vara ett hyresavtal måste ett objekt framgå, tillträdesdag och även att det utgår hyra liksom hur mycket den är på, säger Carl Rydeman.

Att adressen saknas är på grund av säkerhetsskäl. Däremot saknas övriga uppgifter i originalet som är nödvändiga.

– Det här pappret utgör inte ett hyresavtal. Det här är inte ett hyresavtal eftersom det inte finns ett objekt och ingen hyra.

Kontraktet är undertecknat av Wallström och en kanslist på fackförbundet Kommunal den 18 april 2015. Då hade Wallström varit utrikesminister sedan den 3 oktober året innan.

Under rubriken "överenskommelse" anges i kontraktet:

"Vi kommer härmed överens om att hyresgästen inte ska ha rätt till förlängning av hyresavtalet/boendet om hyresvärden begär att avtalet ska upphöra och anger följande orsak. Om hyresgästen slutar sin anställning eller annat likvärdigt skäl."

Fler fel

Carl Rydeman påpekar här ännu en felaktighet:

– Det går inte att avtala bort besittningsskyddet på ett annat sätt än genom en separat handling. Det står i paragraf 45a i hyreslagen. Det kan alltså inte föras in i hyreshandlingen vilket man till synes gjort här.

Enligt Kommunals pressavdelning har kontraktet använts i cirka 35 procent av förbundets hyresavtal och då för interna hyresavtal.

– Det kan nu finnas anledning att se över detta och kommer säkert att diskuteras på förbundsstyrelsemötet, säger pressekreterare Jesper Petterson.