Nöje Musik Metro Music

Way Out West tillbaka nästa år

Alla som oroat sig kan andas ut – Way Out West återvänder 2017.
Alla som oroat sig kan andas ut – Way Out West återvänder 2017.

Trots skyfall och inställda spelningar blev Way Out West en publikframgång i år också. Beskedet innebär att arrangören Luger utlovar en festival även 2017.

När Sia, Skepta och Johanna Knutsson klivit av sina respektive scener på lördagskvällen var ännu ett Way Out West i Slottsskogen till ända. Festivalen fortsätter förvisso inpå småtimmarna på klubbdelen Stay Out West – under tak, bortom regnet och kylan.

I fjol slog Way Out West publikrekord med i snitt 30 000 besökare per dag. Lugers marknadschef Patrick Fredriksson säger att årets festival har lockat ännu fler personer.

– Det är publikrekord, så mycket vet vi. Exakta siffror sitter de och räknar ihop, men det är publikrekord, säger han, och tillägger att festivalen också varit "hur lugn som helst" ur ordningssynpunkt.

Men ett annat, mindre glädjande, "rekord" som lär ha slagits i år är antalet artister som ställde in sina spelningar. Anohni, The Avalanches, Haim, The Kills, Travis Scott och Travis Scotts ersättare Kelela hoppade alla av festivalen.

– Vad ska man säga? Man kan inte råda över det, det är bara så enkelt. Vi vill ju lika lite som någon i publiken att artister ställer in, säger Ola Broquist, vd på Luger.

Way Out West 2017

Från Lugers håll har det hela tiden hetat att Way Out West inte kommer att arrangeras för evigt, men att det åtminstone blir festival nästa år står redan klart.

– Vi är så nöjda med i år, så det kommer garanterat att bli Way Out West nästa år igen, säger Patrick Fredriksson.

Arbetet med att utveckla festivalen är någonting som växer fram organiskt, säger Ola Broquist. Själv är han väldigt nöjd med etableringen av restaurang Agrikultur på området.

Patrick Fredriksson instämmer.

– WOW Talks är jag också jättenöjd med. Till exempel var miljöministerns samtal med Deportees-Peder helt fantastiskt. Maten och WOW Talks är någonting som verkligen visar vad vi kommer att göra mer av nästa år, säger han.

"Ganska fet grej"

Ola Broquist vill också lyfta fram en särskild händelse under festivalen som gjorde honom stolt:

– Det var grymt att Morrissey från scenen uppmanade världen att ta notis om att det finns en utsåld stor festival som är helt vegetarisk och att det faktiskt funkar jättebra. "The rest of the world, take note." Det är en ganska fet grej.

Björn Larsson Rosvall/TT
Årets Way Out West blev en blöt och lerig tillställning under fredagen och lördagen.
Björn Larsson Rosvall/TT
Pete Doherty och The Libertines dök till slut upp på Way Out West, efter att ha uteblivit under torsdagen.
Björn Larsson Rosvall/TT
"Det var grymt att Morrissey från scenen uppmanade världen att ta notis om att det finns en utsåld stor festival som är helt vegetarisk och att det faktiskt funkar jättebra", säger Ola Broquist, vd för Luger som arrangerar Way Out West.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset