Nyheter Sverige

We are Sthlm utreds inte

Polisen lägger ned förundersökningen om festivalerna We are Sthlm 2014 och 2015. Arkivbild.
Polisen lägger ned förundersökningen om festivalerna We are Sthlm 2014 och 2015. Arkivbild.

Det blir ingen förundersökning om polisens agerande vid festivalen "We are Sthlm". Uppgifterna är för "generella".– Det är ett anmärkningsvärt beslut, säger Roger Haddad (L).

Uppgifterna om att poliser ska ha undvikit att rapportera om händelserna vid ungdomsfestivalen "We are Sthlm" är för generella, uppger överåklagare Mats Åhlund vid Särskilda åklagarkammaren.

"De ger inte anledning att anta att företrädare för Polismyndigheten härigenom begått brott som hör under allmänt åtal", skriver Åhlund i beslutet.

Samtidigt betonar han att det inte var brottsligt av polisen att inte sprida den här typen av information.

Besviken

Roger Haddad, rättspolitisk talesperson för Liberalerna, är besviken att det inte blir någon förundersökning.

– Det är ett anmärkningsvärt beslut. Inte minst med tanke på att polisen i Stockholm anmälde sig själv när det gäller övergreppen vid festivalen.

Haddad säger att Liberalerna är positiva till att polisen ska genomföra en utredning inom polisen.

– Men det blir ännu bättre om en extern part gör det, till exempel av åklagarmyndigheten, för att identifiera eventuella brister så vi kan rätta till dem. Ytterst måste det här få konsekvenser.

Ska utreda sig själva

Förundersökningen inleddes efter Dagens Nyheter avslöjande att polisen mörkat ett stort antal sexuella övergrepp som begicks mot unga kvinnor. Utåt beskrev polisen festivalen som lugn. Efter avslöjandet kom ett stort antal anmälningar och e-postmeddelanden in till Särskilda åklagarkammaren.

Polisens presschef i Stockholm, Varg Gyllander, säger att de ska utreda vad de kan göra för att bli bättre på att kommunicera.

– Polisen har också aviserat att vi ska göra en nationell kartläggning för att få upp hela bilden av det här problemet så vi kan bli bättre, säger han.