Nöje Musik

Weise debuterar på musikalscenen

Andreas Weise debuterar som musikalartist på Malmö opera. Pressbild.
Andreas Weise debuterar som musikalartist på Malmö opera. Pressbild.

Musikalscenen är din, Andreas Weise. I höst debuterar sångaren som musikalartist i glittriga – men allvarliga – "Kinky boots". Något "fläskigt och påkostat" behövdes för att Weise skulle tacka ja till en musikalroll.

Weise har fått flera musikalerbjudanden genom åren, men då har det handlat om mindre uppsättningar och han har alltid tackat nej.

Men en huvudroll på Malmö opera lockade.

– Ska jag göra musikal så ska det vara riktigt stort. Jag har ingen lust att utmana mig själv så pass mycket i något mindre. Det ska vara fläskigt och påkostat, säger Andreas Weise till TT.

Ville mogna

Han berättar att han velat mogna och vara så bra som möjligt när han intar musikalscenen.

– Och det blir man bara av erfarenhet. Nu har det gått drygt fem år sedan "Idol", säger Weise.

När han ställer sig på Malmö operas scen i höst spelar han Charlie, som ärver en fallfärdig skofabrik i Northampton och möter dragstjärnan Lola.

Då uppstår en idé – att skapa de mest sensationella skor som skådats på catwalken i Milano.

Känner igen sig

Weise säger sig kunna relatera till sin rollfigur Charlie.

– När jag var ung var jag en väldigt udda fågel. Problemet var att jag inte vågade visa det eftersom jag ville passa in, säger han och påpekar att han är en udda fågel än i dag.

– Jag gör saker som ingen annan gör, jag säger saker som ingen annan säger. Se bara min genre med storband och jazz, det gör ingen på det sätt som jag gör. Och den här musikalen handlar om att det är okej att vara udda, om tolerans och acceptans. Så det finns lite allvar och djup i varför jag tackade ja.

Teaterchef Bengt Hall presenterade samtidigt operans övriga föreställningar för säsongen 2016/2017. Förutom att det numera alltid sätts upp en musikal på hösten blir det även en och annan opera.

– Bredden ligger bland annat i "La Gioconda", med fantastisk musik, och en Figaro som de flesta känner till. Och att få samarbeta med Peter Stein är en nåd sista året före pension, säger Bengt Hall.

Björn Lindgren / TT
Andreas Weise debuterar som musikalartist på Malmö opera. Arkivbild.