Sport Fotboll

Wenger oroad över Kina-övergångar

Alex Teixeira. Arkivbild.
Alex Teixeira. Arkivbild.

Kinesiska fotbollsklubbar fortsätter att värva spelare för rekordsummor. Senast i raden är Alex Teixeira som går till Jiangsu Suning.Arsenals tränare Arsène Wenger tycker att klubbarna i Europa ska vara bekymrade över utvecklingen.

Prislappen för att få loss Teixeira från ukrainska Sjachtar Donetsk: 50 miljoner euro, motsvarande cirka 468 miljoner kronor.

Den 26-årige brasilianske offensive mittfältaren, som skrivit på för fyra år med den Nanjing-baserade klubben, är den dyraste värvningen hittills i kinesisk fotboll och överträffar de 42 miljoner euro som Guangzhou Evergrande betalade för Atlético Madrids anfallare Jackson Martinez häromdagen.

Tillsammans har klubbarna i den kinesiska ligan nu spenderat nästan 2,5 miljarder kronor under januarifönstret.

Politisk plan

Något som oroar Wenger.

– Ja, självklart. För Kina ser ut att ha de ekonomiska musklerna för att flytta hela de europeiska ligorna till Kina. Vi vet att det bara handlar om ekonomisk makt, och de har det, säger Arsenal-tränaren.

Kinesiska företag har investerat stora summor i landets fotbollsklubbar efter det att Kinas president Xi Jinping – som är ett stort fotbollsfan – meddelat att landet har som mål att dels kvalificera sig för och vinna VM, dels att stå värd för ett världsmästerskap.

Förra året lanserade en politisk kommitté, under Xis ledning, ett 50-punktsprogram för att uppnå de målen.

Ville till England

Arsène Wenger tror att de kinesiska klubbarnas framfart kommer att driva upp övergångssummorna ytterligare.

– Jag vet inte hur djupt engagemanget i Kina är, men om det är ett starkt politiskt engagemang så behöver vi oroa oss. I sommar kommer priserna att öka igen. Jag är säker på att det inte kommer att vara ovanligt med övergångar värda 100 miljoner pund (cirka 1,2 miljarder kronor).

Teixeira har tidigare kopplats ihop med Liverpool, men av den påstådda övergången blev det intet.

"Alla vet att jag ville stanna i Europa och gå till en klubb i den engelska ligan. Men tyvärr var inte något av de erbjudanden jag fick seriösa, och innehöll inte något specifikt. Nu har jag fått ett seriöst bud från Kina. Självklart flyttar jag dit", säger Teixeira själv till Sjachtar Donetsks webbplats.