Sport Skidor

Westberg vill visa världscupklass

Nya namn fyller på den svenska herrtruppen till världscuppremiären i längdskidor när veteranerna slutat, bytt spår, eller blivit sjuka.Men att Karl-Johan Westberg är på plats i Ruka överraskar de flesta.

Karl-Johan Westberg fyller snart 23 år och har två blygsamma världscupinsatser bakom sig som nationell åkare. I landslagssammanhang har han aldrig varit med på någon nivå. Boråsaren som går på skiduniversitetet i Östersund tyckte han skulle ha en plats i utvecklingslaget inför förra säsongen.

– Men det är alltid någon som hamnar precis utanför, säger han.

Chansen har kommit nu i stället. Andraplatsen i Sverigepremiärens sprint förra helgen tog honom till en landslagsplats i minitouren i Ruka.

– Det ska bli skitkul att köra tre tävlingar. Jag ser mig som ganska allround, när jag är i form kan jag åka bra på distans också, säger han.

– Jag vet ju vad jag kan, jag litar på min egen förmåga. När jag får till det är jag på den nivån jag var i Bruksvallarna och det räcker för att komma med hit, säger Westberg som har en femteplats i SM-sprinten 2014 som bästa seniormerit.

Emil Jönsson och Teodor Peterson har sett bättre tävlingsdagar än de i Bruksvallarna, men får ändå ses som de tyngsta svenska sprintnamnen i Ruka. Sett till hela touren är det mer öppet ur svensk synvinkel. Inte minst för att både Calle Halfvarsson och Marcus Hellner saknas bland distansåkarna i Ruka på grund av sjukdom.

Läge för åkare som Martin Johansson, Anders Svanebo, Simon Andersson och Anton Lindblad att kliva fram. Och Karl-Johan Westberg.