Nöje Film

Widerbergstipendium till filmfotograf

Filmfotografen Ita Zbroniec-Zajt tilldelas årets Bo Widerbergstipendium. Pressbild.
Filmfotografen Ita Zbroniec-Zajt tilldelas årets Bo Widerbergstipendium. Pressbild.

Ita Zbroniec-Zajt är årets Bo Widerberg-stipendiat. – Jag är väldigt glad och hedrad, säger filmfotografen.

Bo Widerberg-stipendiet, som delades ut i samband med Lilla Filmfestivalen i Båstad, tilldelades i år filmfotografen Ita Zbroniec-Zajt.

– Jag har bara bott i Sverige i fyra år och har inte gjort så mycket, så jag är väldigt överraskad. Men jag känner mig mycket hedrad.

Skolad i Lodz

Ita Zbroniec-Zajt, som är född i Krakow i Polen och utbildad vid filmskolan i Lodz, har bland annat svarat för det uppmärksammade fotot i filmer som "Yarden", "Svenskjävel" och nu senast "Min faster i Sarajevo".

Enligt juryns motivering har hon "förmågan att i filmens flöde skapa stilsäkra bilder som blir bestående fotokonst". Själv är hon ytterst ödmjuk när hon pratar om sitt arbete.

– Det är mest en lycklig slump. Jag har verkligen inte handplockat några projekt. Det handlar om att de manus och de personer som jag har fått jobba med har varit bra.

Bo Widerberg-stipendiet instiftades 1997 på initiativ av filmskaparen Stefan Jarl och den ideella föreningen Film i Båstad. Det delas ut till filmskapare som verkar i Widerbergs anda. I år får stipendiaten 40 000 kronor.

Ita Zbroniec-Zajt säger att Bo Widerberg är en av hennes inspiratörer. Hon är särskilt förtjust i fotot i "Elvira Madigan" från 1967.

– Det är en film där kamerans rörelser och rytm är väldigt intressanta att följa.

Uppmärksammas sällan

Juryn skriver vidare i sin motivering att filmfotografer sällan får den uppmärksamhet de förtjänar. Bristen på erkännande är emellertid inte något som bekymrar Ita Zbroniec-Zajt.

– Om jag hade velat bli berömd hade jag blivit skådespelare i stället. Men det är inte därför jag gör det jag gör.

Är det ett svårt jobb?

– Mja, jag vet inte det jag. Det är ett kul jobb som jag tycker mycket om. Men så kanske man inte ska säga? Det kanske låter bättre om jag säger att det är jättesvårt, säger Ita Zbroniec-Zajt och skrattar.

Joakim Eriksson
Stillbild ur Hanna Skölds "Granny's dancing on the table", på vilken årets Bo Widerberg-stipendiat Ita Zbroniec-Zajt jobbade som fotograf. Pressbild.
Ita Zbroniec-Zajt
Bild ur Måns Månssons "Yarden", med filmfoto av Ita Zbroniec-Zajt. Pressbild.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset