Sport

Wiggins historisk efter nytt OS-guld

Bradley Wiggins blev historisk när Storbritannien vann förföljelseloppet i bancykel.
Bradley Wiggins blev historisk när Storbritannien vann förföljelseloppet i bancykel.

Danmark tog brons i förföljelseloppet över 4 000 meter i den olympiska velodromen när Nya Zeeland utklassades i bronsmatchen. Det var Danmarks fjärde medalj i Rio.Storbritannien vann före Australien.

I finalen förbättrade Storbritannien sitt nysatta världsrekord till 3.50,265 och tog hem guldet för tredje gången i rad. I det brittiska laget ingick bland andra Bradley Wiggins som i London tog OS-guld i tempoloppet på landsväg men dessförinnan tog OS-guld på bana både i Aten 2004 och Peking 2008. Fredagens guld var hans femte i OS och hans åttonde medalj – det senare brittiskt rekord.

I damernas lagsprint fick kinesiskorna Gong Jinjie/Zhong Tianshi äntligen guldjubla efter att ha blivit av med både ett OS- och ett VM-guld som de trott att de hade vunnit. I finalen mot Ryssland var duon överlägsen medan Tyskland vann en knapp seger mot Australien i bronsmatchen.

Guldet var en skön revansch för Kina som blev diskat i London-OS när de trodde att de tagit guldet. Och det var en skön revansch för VM-finalen i mars i år där de segrade i finalen mot Ryssland men petades ner till silverplats efter en teknisk miss.

Det var dessutom Kinas första guld i bancykel och kinesiskorna satte även världsrekord i kvalet.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset