Metro Sport Fotbolls-EM 2016 Sport Fotbolls-EM i Frankrike

Wilmots: "Det är som en final"

Belgiens Christian Benteke, Romelu Lukaku, Dries Mertens och Eden Hazard glada efter den klara segern över Irland på Stade de Bordeaux.
Belgiens Christian Benteke, Romelu Lukaku, Dries Mertens och Eden Hazard glada efter den klara segern över Irland på Stade de Bordeaux.

Marc Wilmots hotade offentligt att byta ut både Romelu Lukaku och Kevin De Bruyne efter förlusten mot Italien.

Men det var en bluff.

– Spelarna var med på det, säger han efter 3–0 mot Irland.

En kontringsfotboll i racerfart och ett Belgien med stärkt självförtroende och återvunnen tro på sin förmåga. Det väntar Sverige i Nice på onsdag.

En match Sverige måste vinna för att bli grupptvåa.

Men förbundskaptenen Marc Wilmots tar inte ut något i förskott, trots den imponerande uppvisningen på lördagseftermiddagen.

"Allt kan hända"

– Vi har inte kvalificerat oss än. Vi har en svår match mot Sverige. Det är som en final, allt kan hända. Sverige har en väldigt bra spelare i Zlatan Ibrahimovic. Han kan göra mål på allt, på frispark, på en boll som kommer från ingenstans. Det vet vi om, säger Wilmots.

47-åringen var hårt ansatt efter den svaga öppningsmatchen mot Italien. De belgiska medierna och den allmänna opinionen var allt annat än nöjd. Resultatet (0–2) var illa nog, men det var prestationen som väckte en storm av kritik. Då antydde Wilmots att han planerade att möblera om i startelvan till mötet med Irland i Bordeaux.

Stuvade om gjorde han, men inte alls som de flesta trott. Ut med högerbacken Laurent Ciman och mittfältarna Radja Nainggolan och Marouane Fellaini, in med Thomas Meunier, Mousa Dembélé och Yannick Carrasco. Lukaku fick däremot vara kvar som ensam anfallare och De Bruyne fick en ny chans på mittfältet, men i en centralare position.

Effekten?

Efter den sega och spända inledningen krossades Irland och plötsligt var anspänningen, oron, osäkerheten, allt det som uppenbarligen hämmat alla dessa internationella stjärnor, som bortblåst.

– Vår bluff gick hem, vår strategi fungerade, säger Wilmots.

Blixtrande andra halvlek

Alla tre målen kom i en blixtrande andra halvlek på Stade Matmut Atlantique. Lukaku prickade in 1–0, serverad av De Bruyne på en kontring, Axel Witsel nickade in 2–0 på Meunier inlägg och innan det var över rullade Lukaku in sitt andra mål efter en mäktig sprintinsats av Eden Hazard från egen planhalva.

Plötsligt spelade det med talanger så bortskämda Belgien som ett optimerat kollektiv. Det måste ha skickat chockvågor de 45 milen till den svenska EM-basen i Pornichet.

Belgien imponerade inte bara offensivt utan även försvarsmässigt. Irland begränsades till två avslut på mål.

Ett minus för Wilmots och Belgien i Bordeaux var att defensive mittfältaren Mousa Dembélé klev av i andra halvlek med en stukad fot.

– Jag vet inte hur illa det är, men jag hoppas att han är tillbaka snart, säger Wilmots.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset