Sport

Winberg ska knäcka kompisen

Pernilla Winberg.
Pernilla Winberg.

Damkronorna ställs mot en av världens bästa målvakter i den avgörande gruppspelsmatchen mot Schweiz i VM.Tur då att veteranen Pernilla Winberg vet hur man gör mål på Linköpingskompisen Florence Schelling.– Det blir en hel del mål på träningarna, säger hon med ett leende.

Damkronorna har vunnit sina två inledande VM-matcher i kanadensiska Kamloops, men behöver förmodligen ta en poäng i sista matchen mot Schweiz natten mot fredagen för att säkra en kvartsfinalplats. Enda genvägen är om jumbon och nollpoängaren Japan tar poäng av Tjeckien – de spelar matchen före Damkronorna – i så fall är svenskorna kvartsfinalklara redan före Schweizmatchen.

Florence Schelling rankas som en av världens bästa målvakter och vann målvaktsligan i VM i Malmö förra året med en räddningsprocent på över 94 procent.

Full koll

Den här säsongen har schweiziskan spelat i Linköping och toppade målvaktsstatistiken i både grundserien och slutspelet, även om det till slut blev Luleå som plockade hem guldet.

Nu är dock Schelling och Schweiz pressat efter förlusten mot Tjeckien. Båda de lagen står på tre poäng inför sista gruppspelsomgången.

Pernilla Winberg säger att hon har full koll på kompisen som nu blir en rival:

– Hon är en grymt bra målvakt, men nu har man ju sett lite mer när man spelar i samma lag. Det är bara att köra på och sätta dit chanserna när man får dem, säger Winberg som står på ett mål efter två VM-matcher.

TT: Du vet var du ska skjuta?

– Precis, säger hon och skrattar.

Ny roll

Den 27-åriga skånskan gör sitt tionde VM – precis som lagkaptenen Jenni Asserholt – och debuterade redan 2004.

Nu i en ny roll som center.

– Jag tycker att det är inspirerande och något nytt som jag aldrig gjort tidigare. Det kändes spännande när jag fick frågan och det har känts riktigt bra. Jag tycker den rollen passar mig, säger hon.

Winberg har alltid varit en målskytt av rang, men tycker inte att det behöver påverkas av ett mer defensivt ansvar.

– Jag får mer puck när jag spelar center och man behöver inte alltid vara mer defensiv. Det gäller att trycka på framåt som center också och då kan man ligga lite högre i anfallszon i slottet. Då får man väldigt bra chanser, säger Winberg.

Kedjan med Winberg, Hanna Olsson och Olivia Carlsson har producerat tre mål på två matcher. Förbundskaptenen Leif Boork är nöjd med positionsbytet:

– Pernilla har ett utmärkt spelsinne, är hockeysmart och jag vill gärna ha centrarna som ett nav som spelet cirkulerar kring.