Nöje Film

Winding Refn angriper von Trier

Nicolas Winding Refn i högform inför kamerauppbådet på filmfestivalen i Cannes.
Nicolas Winding Refn i högform inför kamerauppbådet på filmfestivalen i Cannes.

Nicolas Winding Refn sluggar hårt på filmfestivalen i Cannes. De hårdaste smällarna levererar han mot sin danske regikollega Lars von Trier.

Det är inte första gången som Winding Refn tar till hårda ord om von Trier. 2011 kritiserade han kollegans beryktade nazistuttalanden. Inför hela pressuppbådet i Cannes svarar han så här på frågan om konkurrensen mellan dem:

– Lars har tagit för mycket droger och är passé. Senast vi träffades försökte han övertala min fru att ha sex med honom. Men han hittade en annan bitch.

Skräck i modevärlden

Refn är med i tävlingen i Cannes med sin film "Neon demon", en sorts skräckfilm som utspelas i modevärlden i Los Angeles. Vid pressvisningen på torsdagskvällen blev filmen kraftigt utbuad, och även om den har sina fans är de flesta reaktionerna mycket negativa. På presskonferensen för filmen säger Refn:

– Vi som gjort filmen är search and destroy. Vi är punkrockare, åt helvete med allt. Det viktiga är att få reaktioner. Kreativitet handlar om reaktioner, skit samma om de är bra eller dåliga. Om du inte reagerar på något du ser, vad gör du då här? Det finns så mycket annat du skulle kunna göra.

Han menar att reaktionerna har varit likadana varje gång han gjort en film.

– Vad du än tycker att du fått ut av den, så ska jag riva ner det och ge dig någonting annat i stället.

Slår sig fram

Refn, vars förra film, "Only God forgives", också buades ut här i Cannes, bor numera i Los Angeles. I den nya filmen spelar Elle Fanning en 16-åring som kommer till just LA för att försöka slå sig fram i modevärlden. Hennes naturliga skönhet gör att hon snabbt får kontakter och kontrakt, men också fiender bland andra fotomodeller som ser en allvarlig konkurrent i henne.

– För mig är det Los Angeles som är demonen i neon. Den suger upp dig och spottar sedan ut dig, säger Elle Fanning.

Refn är kritisk mot den digitala revolutionen, samtidigt som han är medveten om att det inte går att vrida klockan tillbaka.

– Numera är det vi ser inte verklighet. Med den digitala tekniken kan du skapa vad som helst, du skapar en alternativ verklighet. Och det är farligt. Jag har två döttrar och den digitala världen håller på att bli den verkliga världen för våra barn.

Thibault Camus
Nicolas Winding Refn och Elle Fanning tar en selfie framför pressuppbådet på filmfestivalen i Cannes.
Thibault Camus
Filmregissören Nicolas Winding Refn tillsammans med skådespelarna Elle Fanning och Bella Heathcote på filmfestivalen i Cannes där "Neon demon" visas.
Axel Schmidt
Lars von Trier fick ta emot ett par verbala smällar från regikollegan Nicolas Winding Refn. Arkivbild.