Nöje Film

Woody Allen öppnar Cannesfestivalen

Woody Allen har fått äran att för tredje gången inviga Cannesfestivalen. Den här gången med "Café society".
Woody Allen har fått äran att för tredje gången inviga Cannesfestivalen. Den här gången med "Café society".

Han är en av världens mest hyllade och igenkända filmregissörer – men trots att han egentligen är en mycket privat person tycker Woody Allen att fördelarna med att vara känd övertrumfar det negativa.

Att råka ut för skvallerpress är ingenting som hotar dig till livet, säger han på en fullsatt presskonferens i Cannes. Med sin film "Cafe society" har han för tredje gången fått äran att öppna festivalen.

– Så för mig har fördelarna alltid varit fler, säger han.

Söker lyckan i LA

"Cafe society" utspelas på 1930-talet och handlar om en ung man som kommer till Los Angeles för att söka en framtid och som under en tid blir en del av filmvärlden. Rollen spelas av Jesse Eisenberg.

– För några decennier sedan skulle jag själv ha spelat den rollen. Men jag är en komiker, inte en skådespelare, och därför gör Jesse rollen mycket bättre än jag skulle ha gjort den. Då hade det blivit endimensionellt, när Jesse gjorde det blev det mycket djupare än vad jag kunde ha gjort.

Men Allen förekommer i filmen – han är berättarrösten. Varför?

– Jag tänkte mig att alltid den här berättelsen som en roman, som introducerade en mängd personer och sedan gjorde nedslag i deras liv. Och eftersom jag var författaren tyckte jag att jag kunde ta den rollen. Det blev också billigare.

Sadistisk komediförfattare

En replik i filmen lyder "livet är en komedi som skrivits av en sadistisk komediförfattare". Kommentar?

– Men det är ju så. Det händer saker i filmen som man skrattar åt, men det är också väldigt tragiskt, till exempel med hustrun som blir lämnad. Det är underhållande men det finns ett mycket tragiskt element också. Humor, sorg, grymhet, allt finns i livet.

"Cafe society" går upp i Sverige i oktober. Det nästa vi får se från Allen är den tv-serie i sex delar som han gjort för Amazon, ett jobb som var tuffare än han hade trott det skulle vara.

– Den är färdiginspelad, jag sitter och klipper den, och det är en serie som bara består av dessa sex avsnitt. Det blir ingen fortsättning.

Thibault Camus
Woody Allen, Blake Lively, Jesse Eisenberg och Corey Stoll poserar framför kamerorna på filmfestivalen i Cannes där filmen "Café society" visas.
Thibault Camus
Woody Allen är Cannesveteran. Det är nu tredje gången en av hans filmer inviger filmfestivalen.