Nöje

Yahya Hassan inspirerar unga

Yahya Hassan. Arkivbild.
Yahya Hassan. Arkivbild.

Poeten Yahya Hassans debut slog ned som en bomb när den kom 2013. Nu visar sig "Yahya-effekten", där en ny generation ser litteraturen som en möjliggörare för att höras.

Den kontroversielle danske poeten Yahya Hassan har både utsatts för våld och är själv misstänkt för grovt våldsbrott. Men hans dikter inspirerar en ny generation av unga människor att bli författare.

Enligt Jeppe Brixvold, rektor på Författarskolan i Köpenhamn, har antalet ansökningar från personer med invandrarbakgrund ökat dramatiskt sedan Hassans debut 2013 – från 3-4 per år till årets 25-30.

– Det är uppenbart att Yahya Hassan har bidragit till att vi nu ser fler sökande från hans miljö. Han har helt klart haft en effekt på ansökningarna, säger Brixvold till Politiken.

Många skriver direkt i ansökningarna att de inspirerats av Hassan, som enligt Brixvold har bidragit till att andra- och tredjegenerationsinvandrare kan se litteraturen som ett sätt att göra sig hörda:

– Många har erfarenheter liknande Yahya Hassans. Det är naturligtvis inte alla som har talang, men vi kan tydligt se en grupp som har fått upp ögonen för ett nytt uttryckssätt.

Yahya Hassan slog igenom som en bomb i danskt kulturliv med sin självbetitlade diktsamling, som beskrev en våldsam förortsuppväxt i skuggan av ett patriarkalt och religiöst förtryck. Det är den mest sålda debutsamlingen i Danmarks historia.