Sport Nyheter Världen

Ygeman är trygg med EM-säkerhet

Säkerhetspådraget är stort inför fotbolls-EM som drar i gång i dag.
Säkerhetspådraget är stort inför fotbolls-EM som drar i gång i dag.

Inrikesminister Anders Ygeman (S) tycker inte att svenska fans ska vara rädda under fotbolls-EM i Frankrike. Säkerheten runt turneringen är hög på grund av risken för terrordöd.

– Jag tycker att man ska vara vaksam naturligtvis, men jag tycker inte att man ska undvika vare sig arenor eller fanzones, säger han.

I samband med ett EU-möte i Luxemburg träffades han och ministrar från nio andra EU-länder för att diskutera gemensamma frågor, varav fotbolls-EM var en.

– Frankrike satsar enorma resurser på att få på plats ett säkert arrangemang, men det finns så klart inga garantier, säger Ygeman.

– Vi ska försöka göra den här EM-tillställningen till en stor fest och jag utgår ifrån att fransk polis och säkerhetsstyrkor gör allt i deras makt för att det ska bli en sådan fest.

Varnade

Brittiska UD uppmanade i tisdags officiellt engelska fans att vara vaksamma på grund av risken för terrordåd i Frankrike. Ygeman tycker inte att det behövs någon liknande formell varning till svenskar utan påpekar att man sedan länge lever med ett förhöjt terrorhot i både Sverige och Frankrike.

Även USA har utfärdat en varning för sina medborgare om att EM är en potentiell måltavla för terrorister.

Säkerhetsinsatsen i Frankrike under fotbollsfesten omfattar omkring 100 000 personer, varav 77 000 poliser, 10 000 militärer och 13 000 väktare från privata bolag, enligt franska tidningar.

Känner sig trygg

Bevakningen är framförallt inriktad runt arenor, kommunikationer och fanzoner.

I Frankrike har särskild oro uttryckts för säkerheten kring de tio fanzonerna, där fansen kan samlas för att se på matcher och festa. Den största finns vid Eiffeltornet i Paris, där man i går höll en konsert för att fira dagens EM-start.

Ygeman uppger att han känner sig "så trygg man kan vara". Enligt honom var det inte heller någon av hans kollegor som uttryckte oro på mötet.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset