Sport Nyheter

Ygeman kräver mer av fotbollen

Maskeringsförbudet för fotbollspubliken är på gång, lovar inrikesminister Anders Ygeman (S). Men han vill också se en ökad självsanering inom fotbollen.– Vi ska göra vår del, men det är fotbollen som äger sitt arrangemang, säger han.

Adam Ihse/TT

Inrikesminister Anders Ygeman och Ann-Sofie Hermansson, gruppledare för Socialdemokraterna i Göteborgs kommunstyrelse, under måndagens allsvenska fotbollsmatch mellan IFK Göteborg och Djurgården på Gamla Ullevi i Göteborg.

Knappt två veckor efter den avbrutna matchen mellan IFK Göteborg och Malmö FF hade "Blåvitt" hemmamatch igen. Anders Ygeman var på plats i publiken på Gamla Ullevi, dels för att se matchen mot Djurgården, dels för att diskutera med klubbföreträdare och lokala politiker.

– Arrangören, det vill säga fotbollen, har ett huvudansvar. Både för kulturen på läktaren och för hur arrangemanget ser ut, säger Ygeman.

– I stort är supporterkulturen en stor tillgång för svensk fotboll, men så finns det en ganska liten klick som har ett dåligt beteende och de måste helt enkelt ändra sig eller försvinna från arenorna.

Från lagstiftningshåll kommer enligt Ygeman hjälp i form av möjligheten till tillträdesförbud och – senast till nästa allsvenska säsong – det efterlängtade maskeringsförbudet, som diskuterats i flera år nu.

– Vi vill skärpa förslaget lite, då har vi också fått stå ut med att det blivit någon månad försenat, säger Ygeman.

– Jag hoppas inom kort kunna presentera ett förslag. Målsättningen är att det ska vara på plats i god tid före nästa allsvenska säsong.

Läs också