Nyheter Toppnyheter Världen

Ygeman (S): IS-listan är viktig

En avhoppare inom Islamiska staten (IS) har lämnat över ett register till Sky News, som även tyska myndigheter ska ha tillgång till. Listan ska innehålla namnen på 22 000 jihadister som anslutit sig till den militanta jihadiströrelsen. Arkivbild.
En avhoppare inom Islamiska staten (IS) har lämnat över ett register till Sky News, som även tyska myndigheter ska ha tillgång till. Listan ska innehålla namnen på 22 000 jihadister som anslutit sig till den militanta jihadiströrelsen. Arkivbild.

Säpo känner till Islamiska statens medlemsregister som läckt ut. Inrikesminister Anders Ygeman konstaterar att listan är viktig.– Det är klart att det är viktigt för säkerhetstjänsterna att ta del av den här typen av information, säger han.

Medlemsregistret, som ser ut att vara från slutet av 2013, innehåller bland annat namn, födelseplats, hemstad och telefonnummer till omkring 22 000 personer som anslutit sig till den militanta jihadiströrelsen Islamiska staten (IS), rapporterar The Guardian. Terrorrörelsen för ett flerfrontskrig mot alla som kommer i dess väg i Irak och Syrien.

– Vi känner till listans existens utifrån att det är uppgifter som tidigare också har förekommit. Sådana här uppgifter inkommer till säkerhetstjänsten, men vi går inte mer in på vad vi gör med den, säger Fredrik Milder, pressekreterare vid Säkerhetspolisen.

Listan är viktig, konstaterar inrikesminister Anders Ygeman (S).

– Det är klart att det är viktigt för säkerhetstjänsterna att ta del av den här typen av information om vilka som är medlemmar eller aktiva i olika terrororganisationer. Och det är klart att vi har haft tillgång till den här typen av information och använt den, säger han.

Avhoppare läckte

TT: Vad har Sverige för kännedom om just den här listan?

– Jag vill inte kommentera den här listan än, men vi har ett väldigt bra samarbete mellan länder och säkerhetstjänster i EU och i den mån säkerhetstjänster tillgodogör sig information om vilka som är exempelvis IS-krigare så delar vi den informationen med varandra för att kunna ställa de människorna till svars, säger Anders Ygeman.

Uppgifterna om listans existens dök först upp i går i brittiska tv-kanalen Sky News, som hävdar att de fått en USB-sticka med datafilerna av en tidigare medlem i terrorrörelsens säkerhetspolis, som kallar sig "Abu Hamed" i en intervju. Abu Hamed började sin bana i den syriska moderata oppositionen, anslöt sig senare till IS, men hoppade av när han tröttnade på att före detta officierare i Iraks tidigare Baath-regim fått för stort inflytande över rörelsens toppskikt.

Senare under kvällen rapporterade tyska medier att även Tyskland lagt vantarna på listan. Landets inrikesminister Thomas de Maizère bekräftar att den är äkta och att uppgifterna kommer att "innebära snabbare, tydligare utredningarna och strängare fängelsestraff", skriver The Guardian.

Listan "guldgruva"

Sky News rapporterar att uppgifterna samlades in när nya rekryter anslöt sig till rörelsen. Rekryterna fick då även uppge familjemedlemmars namn, vem som hade rekommenderat dem, vilka länder de rest igenom för att ta sig till Irak och Syrien, och om de kunde tänka sig att bli självmordsbombare. Personerna på listan är medborgare i sammanlagt 51 länder, bland annat i Storbritannien, USA, Kanada, samt länder i norra Europa, Mellanöstern och Nordafrika, enligt tv-kanalen.

– En guldgruva, säger en före detta chef vid brittiska underrättelsetjänsten MI6, till Sky News.

Expert: "Användbar"

Hans Brun, terrorforskare vid King's College i London, säger att medlemsregistret kan hjälpa svenska myndigheter att spåra upp tidigare okända IS-medlemmar, och därmed underlätta i arbetet att förebygga terrorattacker i Sverige och utomlands.

– Förutsatt att listan är äkta är det ett tecken på att någon i IS har slarvat med den operativa säkerheten. Den här typen av information får inte läcka ut. Det är farligt och direkt skadligt för IS, säger Hans Brun till TT.

Listan kan även användas i forskningssyfte för att enklare förstå vem som bestämmer sig för att ta steget att ansluta sig till terrorrörelser. Materialet måste dock hanteras varsamt – risken finns att medlemsregistret läcker ut och får privatpersoner att ta lagen i egna händer, enligt Hans Brun:

– Det finns en risk att oskyldiga pekas ut och att personer drabbas av repressalier. Det får inte bli någon slags lynchmobbsjustis.