Nyheter Världen Sverige

Ygeman vill lugna om EU-vapenregler

Inrikesminister Anders Ygeman (S). Arkivbild.
Inrikesminister Anders Ygeman (S). Arkivbild.

Förslaget till nya vapenregler i EU går nu Sveriges väg, hävdar inrikesminister Anders Ygeman (S). Det hotar inte längre svenska jägares och sportskyttars verksamhet.

– Hittills är de här förhandlingarna en stor framgång för Sverige, säger Ygeman efter ett samråd med riksdagens EU-nämnd inför ministermötet i Luxemburg den 9 juni.

– Det blir tuffare regler för de farligaste vapnen men de legitima vapenägarna i jakt- och sportskyttevärlden ska till stor del hållas skadelösa, bedömer inrikesministern.

Riksdagens stöd

Han har stöd av riksdagen för sin linje, inget parti anmälde avvikande mening på samrådet.

Svenska Jägareförbundet anser också att förslaget har förändrats till det bättre. Men några punkter oroar ännu lite, enligt förbundets jurist Ola Wälimaa. En handlar om skrivningar om krav på regelbunden förnyelse av licenser.

– Vi tycker inte att det öppnar för att vi ska kunna ha det system vi har i Sverige i dag, säger Wälimaa.

Han menar att det öppnar för framtida, oönskade tolkningar som skulle kunna innebära krav på att förnya licenser vart femte år.

Protesterade mycket

På ministermötet i Luxemburg ska en så kallad allmän riktlinjedebatt hållas om förslaget till skärpt vapendirektiv. Förslaget är en följd av terrordåden i Paris förra året och är tänkt att göra det svårare för terrorister och skolskjutare, som Anders Ygeman uttrycker det, att få tag på vapen. Men när ursprungsförslaget kom blev protesterna stora, inte minst från svenska jägare och sportskyttar. Sedan dess har justeringar gjorts i förslaget och nu finns det också stöd i den svenska riksdagen för att gå vidare.

– Vi har pressat fram ett tydligt mandat som innebär att det inte får bli licensplikt för vapendelar och att det inte blir någon förändring för halvautomatiska vapen för jakt, säger Ulrika Karlsson, som företräder Moderaterna i EU-nämnden.