Nyheter Sverige

Ytterligare ofredanden i Östersund

Ytterligare två kvinnor har anmält ofredanden i Östersund. Arkivbild.
Ytterligare två kvinnor har anmält ofredanden i Östersund. Arkivbild.

Ytterligare två kvinnor har polisanmält ofredanden i centrala Östersund.Polisen har nu ökat närvaron ute på gatorna – efter att ha fått stark kritik för att ha avrått kvinnor från att röra sig ensamma nattetid.

Sammanlagt tio överfall mot kvinnor har anmälts sedan den 13 februari. De senaste anmälningarna, som lämnades in på torsdagen, gäller ofredanden som skett i slutet av februari, rapporterar Östersunds-Posten.

– Det är extremt många ärenden för att vara i Östersund. Det är därför polismyndigheten gick ut med den uppmaning som vi fått mycket stryk för, säger Börje Öhman, presstalesperson vid polisens region Nord, till TT.

Det var vid en presskonferens som kvinnor avråddes från att vistas ensamma ute nattetid. Varningen kritiserades för att lägga ansvaret på kvinnorna. Nu har polisen prioriterat om resurserna.

– Alla stunder vi inte har ett akut ingripande ska vi finnas i det här området i Östersund.

Överfallen rubriceras som ofredanden i sex fall, ett våldtäktsförsök, två fall av misshandel och ett fall av olaga hot. Ärendena utreds parallellt, men enligt polisen ligger troligen olika gärningsmän bakom de flesta brotten.

Två män i 20-årsåldern, varav en greps på bar gärning, utreds för ofredande.