Sport

Zachrisson poängräddare – igen

Mattias Zachrisson, poängräddare.
Mattias Zachrisson, poängräddare.

Mattias Zachrisson såg till att Sverige för andra matchen i rad fick med sig en poäng i handbolls-EM.Mot Danmark satte han 28–28 med bara sekunder kvar på klockan.– Jag tänker inte så mycket i de situationerna, säger han.

Sverige såg ut att vara på väg mot förlust mot Danmark. Med tre minuter kvar av matchen låg Sverige under med tre mål, men lyckades komma tillbaka.

– Vi visar vilken moral vi har. Det är jäkligt starkt och vi visar att vi är att räkna med även mot de bästa lagen, säger Zachrisson.

Först satte han 26–28, sedan knep han bollen i ett danskt anfall och skickade den vidare till Viktor Östlund som spelade fram Jesper Nielsen till 27–28. Och efter att Mikael Appelgren räddat ett danskt avslut avgjorde Füchse Berlinspelaren Zachrisson sedan själv, efter en svensk timeout, genom att från kanten sätta 28–28 mellan benen på Danmarks målvakt Niklas Landin.

– Det var väl inte något läge, om jag säger så. Jag hade inte något val. Armen var uppe och hade jag passat vidare så hade de nog vänt på spelet. Det var lite på vinst och förlust, men samtidigt var det det jag behövde göra. I dag satt den och det var skönt.

– Det var en liten vinkel. Nu la jag en knorr under benet och han lyfte på benet.

Poängräddare igen

Även mot Ryssland var Zachrisson poängräddare. Då gjorde han själv först ett mål och skickade sedan en kontringspassning upp till Johan Jakobsson som kunde kvittera.

Mot Danmark fick Zachrisson starta för första gången i EM. I matchinledningen fick han uppgiften att punktmarkera stjärnan Mikkel Hansen, och i slutet skickades han upp som punkt mot Michael Damgaard.

– Han (Damgaard) hade bra utdelning. Vi valde att jag skulle gå ut i stället för Källman. Nu blev det lyckat. Det var bra taktiska drag som gick hem.

Tidigare matcher har Zachrisson fått börja på bänken, till förmån för Niclas Ekberg.

– Det är skönt att få starta igen. Man är ju här för att spela handboll, man är inte här för att sitta på bänken. Det är så klart jättetuff konkurrens. Det är tufft, men jag accepterar att Ekberg får starta också. Det avgörs på dagsform och just nu har jag en bra form.

Poäng behövs mot Ungern

Trots poängen måste Sverige ta poäng även mot Ungern på onsdagseftermiddagen för att ha en chans att hålla Ryssland bakom sig i kampen om en OS-kvalplats.

Oavgjort räcker om Ryssland – som är en poäng före Sverige – förlorar mot Spanien.

– Det kommer så klart bli jättetufft. Ungern visade mot Spanien att de är bra när det stämmer. De är nära att slå Spanien som har allting att spela för. Det kommer bli en jättetuff match, säger Zachrisson.

– Det är nog inte svårt att tända till när det är så mycket på spel.