Nöje TV

Zackari Wahlström blir gympalärare

I "Gympaläraren" försöker Kalle Zackari Wahlström få högstadieelever att röra på sig mer. Pressbild.
I "Gympaläraren" försöker Kalle Zackari Wahlström få högstadieelever att röra på sig mer. Pressbild.

Skolidrotten ska handla mer om att röra på sig och mindre om att vara bra i basket. Det tycker Kalle Zackari Wahlström, programledare för SVT:s nya tv-serie "Gympaläraren".

– Unga i dag lever under hög press och många känner sig ledsna. Man blir piggare av att träna och det är viktigt att förutsättningarna för att göra det blir bättre, säger han.

I programserien åker han tillbaka till sin gamla högstadieskola med uppdraget att få eleverna att röra på sig mer.

– Många idrottslärare är stolta över sitt jobb, och de gör många rätt, men skolan måste bli ännu bättre. Gympan verkar vara en plats där många känner sig otrygga.

Kalle Zackari Wahlström träffar bland andra lärare och forskare samt besöker skolor som lyckats bra med skolidrotten. Dessutom utsätter han eleverna för experiment.

– Jag lade ut ett rep i korridoren och det tog fem sekunder innan eleverna började ha dragkamp. Att köpa in pingisbord är också ett lätt sätt att få eleverna att röra på sig mer.

Träningsgurun beskriver lärarinhoppet som en ögonöppnare, men konstaterar att yrket inte är något för honom.

– Jag skulle bli utbränd efter 30 sekunder. Är man lite hudlös som jag är det svårt att hålla koll på en hel klass…

"Gympaläraren" har premiär 8 mars i SVT1 20.00.

SVT
Hur får man skolelever att tycka att det är roligt att röra på sig? I "Gympaläraren" försöker Kalle Zackari Wahlström entusiasmera högstadieelever. Pressbild.