Nöje Nyheter

Zari världens första afghanska mupp

Världens första afghanska mupp Zari vid en inspelning av barnprogrammet "Baghch-e-Simsim", en lokal variant av "Sesame Street" i Kabul.
Världens första afghanska mupp Zari vid en inspelning av barnprogrammet "Baghch-e-Simsim", en lokal variant av "Sesame Street" i Kabul.

Hon är stark, intresserad av hälsofrågor – och intensivt lila. Möt Zari, den första afghanska muppen och specialtillverkad för den lokala varianten av barnprogrammet "Sesam" i Afghanistan.

Den armbandsklingande handdockan har fått mer uppmärksamhet än många såpaskådisar. I artiklar och på nyhetssajter beskrivs hon som en förebild för främst flickor i ett land som inte gjort sig känt för att värna kvinnors rättigheter.

Nyfikna Zari kommer att ses i nyproducerade, lokala inslag som handlar om flickors självbestämmande, nationell identitet, fysiskt och mentalt välmående samt afghanska traditioner i "Baghch-e-Simsim" (en lokal variant av "Sesame Street"), skriver nyhetssajten Tolo News. Bland annat ska Zari intervjua en doktor för att ta reda på hur hon själv kan bli en.

Zari – vars namn betyder "skimrande" – är sex år, har flätat garnhår i blått, orange, brunt och lila och bär slöja med sin skoluniform. "Baghch-e-Simsim" är det mest populära barnprogrammet i Afghanistan och sänds på språken dari och pashto.

Produktionen, som pågått i fem år, får stöd från USA:s utrikesdepartement. Det är dock inte utan att Zari provocerar, The Guardian skriver om ilskna Twitterkommentarer om självmordsvästar och "förgiftande liberal" tv.

Tidigare har lokala muppar tagits fram i bland annat Mexiko, Tyskland och Egypten.

Rahmat Gul/AP/TT
Världens första afghanska mupp, Zari, träffar en flicka vid en inspelning av barnprogrammet "Baghch-e-Simsim", en lokal variant av "Sesame Street" i Kabul.
Rahmat Gul/AP/TT
Världens första afghanska mupp Zari vid en inspelning av barnprogrammet "Baghch-e-Simsim".