Sport

Zetterberg lagkapten i World Cup

Henrik Zetterberg blir lagkapten för Tre Kronor i World Cup.
Henrik Zetterberg blir lagkapten för Tre Kronor i World Cup.

Henrik Zetterberg blir Tre Kronors lagkapten i World Cup.Ett ärofullt uppdrag han ser framåt emot med stolthet.– Det är någonting man alltid kommer att minnas, säger 35-åringen.

I vinter-OS i Sotji, Ryssland, för två och ett halvt år sedan tvingades lagkaptenen Henrik Zetterberg avsluta turneringen redan efter en gruppspelsmatch på grund av en ryggskada.

I september gör Detroit Red Wings-centern comeback i Tre Kronor. Och även nu som lagkapten. Det bekräftar han för TT på en presskonferens i Stockholm på onsdagen.

– Det är så klart otroligt ärofullt att få ha det uppdraget, speciellt när vi är så många ledare och kaptener i klubblagen, säger Zetterberg som också är lagkapten i Detroit.

"Har inte bestämt oss"

Förbundskapten Rikard Grönborg varken dementerar eller bekräftar att Zetterberg utsetts till lagkapten.

– Vi har inte bestämt oss, Zetterberg är en av de som vi pratat om, säger han till TT.

Vid OS i Sotji, där Tre Kronor tog silver efter finalförlust mot Kanada (0–3), var Niklas Kronwall och Gabriel Landeskog assisterande kaptener (Kronwall lagkapten efter "Zätas" skada). Ingen av dem har fått veta om de blir assisterande lagkaptener även nu.

– Det är upp till coacherna att bestämma, säger Landeskog som är tveksam till om han själv vill bära A:et på bröstet igen.

– Nää, ska jag vara helt ärlig så tycker jag att det finns så många ledare i det här laget som kan leda, vare sig man har en bokstav på bröstet eller inte.

Kronwall ovetande

Assisterande Niklas Kronwall uppgraderades till lagkapten när Henrik Zetterberg fick avbryta OS-turneringen i Sotji. Han vet inte om han får någon bokstav på bröstet i World Cup.

– Oavsett om folk har bokstäver på bröstet eller inte i sina klubblag tror jag inte det spelar så stor roll. För i slutändan är alla sin egen ledare och vi måste dra skutan tillsammans.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset