Sport

Zibanejad rekordsnabb matchhjälte

Ottawas Mika Zibanejad firar ett av sina tre mål mot Calgary.
Ottawas Mika Zibanejad firar ett av sina tre mål mot Calgary.

Nattens stjärna i NHL var svensk.Med ett hattrick på mindre än tre minuter, det snabbaste i klubbens historia, såg Mika Zibanejad i princip ensam till att Ottawa vände underläge 2–4 till seger med 6–4 mot Calgary.

Scotiabank Saddledome i Calgary och Mika Zibanejad kommer minst sagt bra överens. Det var i den arenan han avgjorde JVM-finalen mot Ryssland 2012. Och det var i den arenan han i natt bjöd på sitt första NHL-hattrick i karriären.

Undan gick det också. På bara 2 minuter och 38 sekunder i början av den tredje perioden gjorde Zibanejad 3–4, 4–4 och 5–4 – det snabbaste äkta hattricket i klubbens historia – och var den enskilt största anledningen till att Ottawa kunde vinna mot Calgary med 6–4.

– Jag hörde om det (rekordet). Det känns speciellt, coolt, säger svensken till nhl.com.

Före nattens match hade 22-åringen gjort ett mål på 15 matcher. Nu är han uppe i 14 totalt den här säsongen

– Puckarna gick in i dag. Det är alltid skönt när den första sitter. Efter det var det som om pucken kom till min klubba, säger Zibanejad.

Sen Detroit-seger

Heta svenskar i tredje perioden var gångbart också mellan Detroit och Colorado. Med bara en minut kvar av matchen var ställningen 3–3. Då bröt kanadensaren Brad Richards likaläget och lobbade pucken över Colorados målvakt Semjon Varlamov, efter en passning från svensken Niklas Kronwall.

Kronwall hann också bli inblandad i matchens sista mål, då Darren Helm spikade slutresultatet 5–3, bara 40 sekunder senare.

I början av tredje perioden hade en annan svensk, Gustav Nyquist, gjort sitt femtonde mål för säsongen i och med att han tog Detroit till 2–2 efter att laget legat under med ett mål ända sedan första perioden.

Utomhusmatch

Glädjande var också att Detroits Jonathan Ericsson var tillbaka i spel efter att ha missat sex matcher på grund av en underkroppsskada.

Matchen spelades utomhus inför drygt 50 000 åskådare i Denver, Colorado. Publiken fick, förutom att se matchen, även njuta av rekordvarma 18 plusgrader.