Nyheter Världen

Zika kan ge tiotusentals huvudskador

Zikaviruset, som hittills mest drabbat Latinamerika, sprids av myggor. Arkivbild.
Zikaviruset, som hittills mest drabbat Latinamerika, sprids av myggor. Arkivbild.

Ett barn har fötts i Spanien med en huvudmissbildning orsakad av zikaviruset – det första fallet i sitt slag i Europa. Samtidigt varnar forskare för att sammanlagt tiotusentals foster riskerar zikarelaterare skador i Latinamerika.

Ett sjukhus i Barcelona rapporterade på måndagen att en kvinna, smittad med viruset, fött ett barn med fosterskadan mikrocefali, som innebär att hjärnan är onormalt liten.

Ett foster med mikrocefali som aborterades i Slovenien hade visserligen spår av zikavirus i blodet, men Barcelona-fallet är det första i Europa där en zikainfekterad kvinna fött ett barn med sjukdomen.

Allvarliga missbildningar

En ny forskningsrapport visar samtidigt att så många som 1 650 000 fertila kvinnor i Latinamerika riskerar att smittas av zika, som huvudsakligen sprids via myggor. Det kan resultera i att tiotusentals graviditeter slutar med att fostret utvecklar allvarliga missbildningar, bland annat mikrocefali.

– Det är visserligen ingen exakt siffra, men jag tror att det är värdefullt att vi åtminstone har en uppskattning av omfattningen, säger Alex Perkins, en av de amerikanska forskarna bakom undersökningen som publiceras i tidskriften Monday in Nature Microbiology.

Beräkningen är "värsta tänkbara men ändå realistisk" enligt Perkins, verksam vid Notre Dame-universitet i delstaten Indiana.

"Lågt räknat"

Andra experter anser att uppskattningen är alltför försiktig. Nya forskningsresultat visar att så stor andel som 29 procent av fostren med zikasmittade mödrar insjuknar på olika sätt, påpekar Derek Gatherer vid universitet i Lancaster i Storbritannien. I så fall skulle "över en halv miljon" kunna drabbas, säger han.

Värst kommer kvinnor i fattiga områden att drabbas av zikavirusets framfart, enligt rapporten. Skälet är framför allt att de ofta saknar luftkonditionering och myggfönster – avgörande faktorer när det gäller virusets spridning.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset