Sport Teknik Nyheter

Zikaepidemin saktar in lagom till OS

Myggmedel säljs i flera butiker och apotek i Rio de Janeiro under OS, till skydd mot myggor och zikaviruset.
Myggmedel säljs i flera butiker och apotek i Rio de Janeiro under OS, till skydd mot myggor och zikaviruset.

Zika har spridit skräck inför OS och flera stjärnor har hoppat av spelen. Nu, när OS i Brasilien har börjat, talas det mindre om viruset. Men försäljningen av myggmedel går på högvarv i stadens butiker.

Vintervädret i Rio de Janeiro innebär strax över 20 grader, fläktande vindar och få myggor. Horden av OS-journalister som kommer till staden välkomnas med en ryggsäck som innehåller en produkt: myggpreparat. Och på apotek frågar de utländska kunderna, såväl tävlande som turister, efter myggmedel som står uppradade väl synligt.

– Vi har bra försäljning och många turister vill handla myggspray, berättar en kvinna som jobbar på ett apotek i stadsdelen Ipanema vid Copacabana.

I Manaus längre upp i landet, där det svenska OS-herrlandslaget i fotboll befinner sig, syns inte heller så många myggor.

– Visst är det ett farligt virus och det kan bli tråkigt för de drabbade. Vi har fått bra info och använder myggspray och på det sättet är vi försiktiga. Men det är inte så att vi springer runt med bollen och har myggnät över oss, säger mittbacken Alexander Milosevic.

Lagkaptenen Astrit Ajdarevic:

– Det enda man är orolig för är om man får ett bett och kanske sprider det vidare till sin partner. Det är ju farligare för kvinnor än för män.

Epidemin går neråt

Nu minskar antalet smittade och epidemin håller på att gå ner. Huruvida det blir ett uppsving under nästa myggsäsong återstår att se, enligt Anders Tegnell, statsepidemiolog. Att OS går av stapeln under Sydamerikas vinterhalvår är således bara positivt.

– Det är en bra tid på året och dessutom är väl få av de tävlande gravida. Ska man dit och titta på OS så kan man normalt planera för sina graviditeter.

Zikaviruset är enligt Tegnell en infektion som är relativt ofarlig för i stort sett alla. Undantaget är just gravida kvinnor eftersom viruset kan orsaka hjärnskador hos foster.

Liten smittorisk

De som tävlar och jobbar under OS befinner sig på tävlingsbanor där smittorisken är väldigt liten.

– Då befinner man sig långt ifrån de allvarligt drabbade områdena som är i slummen där vattnet är dåligt.

Om man blir sjuk och inte är gravid så är symptomen dessutom lindriga.

– Så den sammanfattande bilden är att: nej, zika ska inte behöva påverka OS. I övrigt är det betydligt farligare att gå på ett övergångsställe i Rio än att råka ut för zika, säger Tegnell.

Känsligt med barn

Därför har han lite svårt att förstå avhoppen från OS.

– Man borde ha tillgång till medicinsk expertis som kan ge en mer adekvat bild.

Oron kontra den verkliga faran är extra svår, tycker Tegnell.

– Jämfört med annat så är det en väldigt liten andel som drabbas allvarligt. Men med zika är det just barn som drabbas. Det är allvarligt och en svår balans. Ur ett bredare folkhälsoperspektiv är zika inte ett hot jämfört med mycket annat.

CLAUDIO BRESCIANI / TT
Statsepidemiolog Anders Tegnell tror inte zikaviruset ska behöva påverka OS. Arkivbild.
James Gathany
Kan orsaka myggburet virus.
Felipe Dana
Ett barn drabbat av hjärnskador, mikrocefali, orsakat av zikaviruset, sover i sin säng i Brasilien.
Felipe Dana
Ett litet barn som föddes med mikrocefali i Bonito i Brasilien.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset