Nyheter Världen

Zikasmitta i Slovakien och Kuba

Brasilien bekräftar 641 fall av mikrocefali – som innebär att barn föds med onormalt små hjärnor. Arkivbild.
Brasilien bekräftar 641 fall av mikrocefali – som innebär att barn föds med onormalt små hjärnor. Arkivbild.

Zikaviruset sprider sig – nu rapporteras de första fallen i Kuba och Slovakien. De smittade kvinnorna har båda varit i zikadrabbade områden i Latinamerika.

En kvinna som återvänt från Sydamerika blev den första personen i Slovakien att testas positivt för zikaviruset, meddelade landets hälsominister. Hon är dock vid god hälsa och behöver ingen vidare behandling.

Samtidigt rapporterar Kuba att en venezolansk läkare på besök på Kuba diagnosticerats med zika. Hennes man och svåger har tidigare blivit smittade i Venezuela. Kvinnan fick feber under sitt besök på Kuba men återhämtar sig nu på sjukhus, enligt Kubas hälsodepartement.

Från Brasiliens hälsodepartement bekräftas nu 641 fall av mikrocefali och att 139 spädbarn har avlidit sedan virusutbrottet i oktober. Det är tio procent fler än vad departementet meddelade för bara en vecka sedan.

4 222 andra misstänkta fall av mikrocefali, som drabbar foster och som leder till att hjärnan inte växer normalt, är fortfarande under utredning i landet.

Det är inte helt klarlagt om mikrocefali beror på det myggburna zikaviruset, men i Brasilien anser forskare att de två är sammankopplade.