Sport Sport-topp

Zlatan med i bruttotrupp till OS

Zlatan Ibrahimovic.
Zlatan Ibrahimovic.

Elva spelare är i princip klara för OS.Vilka sju – där en kan vara Zlatan Ibrahimovic – får de resterande platserna i Sveriges trupp?Det är pusslet som Håkan Ericson nu ska lägga.– Det är en extremt komplex situation, säger han.

Samtidigt som A-landslaget tränade i Saint-Nazaire klev Håkan Ericson upp på podiet i pressrummet alldeles intill anläggningen Stade Léo Lagrange.

OS-surr stod på agendan för U21-landslagets förbundskapten.

I drygt 25 minuter redogjorde han sedan för hur svår och komplex processen har varit ut för att få komma ner från över 100 till 35 spelare i Sveriges bruttotrupp till sommarens mästerskap i Rio de Janeiro.

Många återbud

36 klubbar släpper inte spelare till OS. Fyra, fem utländska klubbar har fortfarande inte svarat på brevet som Svenska fotbollförbundet har skickat ut. Ericson har dessutom lovat att bara ta två spelare från varje klubb.

Och hur blir det med Zlatan Ibrahimovic?

Ja, det bestämmer anfallaren själv.

– Zlatan övertygar man inte. Jag kan inte övertala honom. I min värld beror det på hur långt vi går i det här mästerskapet, hur han känner sig i kroppen och vad han tar för beslut om sin fortsatta karriär. Ska han spela? Kommer han spela i någon av de stora klubbarna? Eller spelar han i något land där fotbollen är lite nedprioriterad?, säger Ericson.

– Jag har ingen aning. Och jag har ingen anledning att säga mer än det jag har sagt till Zlatan: för mig vore det fantastiskt, för oss vore det fantastiskt, för Sverige vore det underbart. Jag är beredd att hålla dörren öppen även om oddset talat emot just nu. Det lever fram till den 15 juli, då jag släpper den definitiva truppen.

Nära att ge upp

Håkan Ericson, som är en många ledare som hjälper förbundskapten Erik Hamrén under EM i Frankrike, kallar trupputtagningen för en ny utmaning. Vid ett tillfälle upplevde han den så pass tuff och svår att han var nära att ge upp.

– Jag hade en stark dialog med mig själv om jag verkligen skulle vara kvar på det här uppdraget. Men jag såg möjligheterna, och det gör jag än i dag. Det är ett hedervärt uppdrag och att få uppleva OS är "once in a life time". Vi ska göra något bra av det, säger han.

I dagsläget är elva spelare i princip är klara för OS-spel. Men Ericson räknar med ytterligare återbud fram till att slutgiltiga truppen presenteras den 15 juni.

De allra senaste fick han under Sveriges EM-förberedelser vid basen i Pornichet: Bolognas Emil Krafth och Celta Vigos John Guidetti.

– John Guidetti var ett namn som vi hade men fram till i går (onsdagen). Han hade förhoppningar men fick till slut nej. Emil var givetvis också förkrossad, säger han.

– Jag har sett en glöd i ögonen på alla som jag har pratat med. Det är en chans i livet som går dem till spillo, tyvärr.

Sveriges slutgiltiga trupp ska innehålla 18 spelare, varav två målvakter. OS-fotbollen på herrsidan inleds den 4 augusti.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset