Sport Fotboll

Zlatan på väg mot rekordsäsong

Zlatan Ibrahimovic jublar efter ett av sina mål för Paris SG. Arkivbild.
Zlatan Ibrahimovic jublar efter ett av sina mål för Paris SG. Arkivbild.

Statistiken är tydlig: Zlatan Ibrahimovic är på väg mot sin bästa ligasäsong i Paris SG.Hittills har han gjort mål var 78:e minut.– Jag är nästan mållös över hur bra han är just nu, säger fotbollsexperten Anders Andersson.

"Den bästa hittills." Zlatan Ibrahimovic har i sin app själv konstaterat hur framgångsrik ligasäsongen har varit för anfallaren.

Statistiken för Ligue 1 ger honom rätt.

På 1 639 spelminuter i den franska toppfotbollen har 34-åringen gjort 21 mål och åtta assist. Det innebär att den svenske landslagstjärnan har gjort mål var 78:e minut och poäng var 56:e.

Det är bara Ibrahimovics debutsäsong i Frankrike som är i närheten av samma nivåer. På 2 974 spelminuter hittade han rätt vid 30 tillfällen och spelade fram sina lagkamrater till sju mål. Statistik visar att han gjorde mål var 99:e minut och poäng var 80:e.

– Jag och säkert Zlatan själv, innerst inne, hade väl inte jätteförhoppningar på att denna säsong skulle bli bättre med tanke på skador och med tanke på ålder. Men han utnyttjar sina egenskaper på ett helt magiskt sätt, säger Anders Andersson, tidigare landslagsspelare och numera fotbollsexpert på TV4.

– Han är inte lika snabb, han är inte lika rörlig men han använder insidan av huvudet på ett otroligt sätt. Han leder skytteligan överlägset, avgör matcher till höger och vänster men han har också en fantastisk blick för spelet. I år använder han det på ett sätt som är helt otroligt.

Imponerade hunger

TT: Vad är det som ligger bakom utvecklingen?

– Hungern. Det som gör Zlatan så bra är hungern. Han har tävling i allt, han vill bli bättre på allt. Mot Lorient sprang han hem mer än vad han har gjort tidigare, applåderade lagkamraterna och avgjorde med ett mål och en assist.

– Ofattbart att han har den hungern. Själv hade jag bara gjort vad som var tillräckligt och känt att det hade varit bra. Men han har en hunger att alltid vara bäst. Det är det som gör att han kan fortsätta vara så här bra.

Zlatan Ibrahimovics formtopp är en stor del av att PSG just nu är uppe i 34 raka ligamatcher utan förlust.

Men att anfallaren gör mål var 78:e minut är en siffra som Anders Andersson tonar ner en aning.

– Det är jättebra, så klart, men allt är ju relativt med tanke på ligorna. Spelar man i Premier League kanske det är lite tuffare matcher. PSG är flera klasser för bra för franska ligan och det är lite därför det blir så många mål.

Kandidat till CL-titeln?

Enligt Andersson är ligatiteln redan säkrad, PSG som möter Lille på lördagen har 24 poäng ner till Monaco, och han ser nu i stället fram emot klubbens framfart i Champions League.

Där tror han Chelsea avfärdas i åttondelsfinalen och att Paris-laget kan utmana om titeln.

– Visst har Chelsea börjat vakna till, men för mig råder det ingen som helst tvekan om att PSG kan utmana Bayern München, Real Madrid och Barcelona, säger han.

– Stommen har varit i klubben i tre, fyra år. De är samspelta och de har spetsat till med Ángel Di María. Kommer Marco Verratti tillbaka har de ett mittfält som håller världsklass.