Sport Sport-topp

Zlatans EM-mål: "Ska njuta"

Zlatan Ibrahimovic tänker njuta av EM-slutspelet.
Zlatan Ibrahimovic tänker njuta av EM-slutspelet.

Han ska njuta, känna frihet och spela sitt vanliga spel.Samtidigt betonar Zlatan Ibrahimovic att EM inte är någon enmansshow.– Lyckas man kollektivt, lyckas man individuellt, sade han inför matchen mot Irland på Stade de France.

Inledningen av presskonferensen tog förbundskapten Erik Hamrén hand om. När det sedan var det fritt fram för frågor hamnade han dock snabbt i skymundan.

I fokus: Zlatan Ibrahimovic.

I rask takt avverkade anfallaren journalisternas funderingar om skillnader i truppen jämfört med EM 2012, tankar om Irlandsmatchen och våldsamheterna i Marseille och Nice.

Några frågor fick utförligare svar.

En av dessa var hur han ska hjälpa Sveriges 15 debutanter med anspänningen som väntas på Stade de France på måndagskvällen.

– Det finns ingen större sak än att spela EM för sitt land. Det är det största. Alla som är med i truppen är väldigt stolta att var med, sade Ibrahimovic.

– Det finns många som är nya i gruppen och som inte varit med tidigare. Det är stor press. Men de ska bara luta sig tillbaka och inte känna av pressen. Jag tar den rollen och tar det som kommer utifrån. De ska ta hand om det som händer på planen och göra sitt bästa.

Speciellt EM

Uppgiften har 34-åringen haft tidigare.

Och han gillar att ta hand om den allra tyngsta bördan och vara den som visar Sverige vägen i landskamperna.

– Att vara en ledare är inget man väljer, det är något man är eller inte är. Jag haft rollen de senaste åren och trivs väldigt bra med den. Det är något som har gjort mig bättre, starkare mentalt, både på och utanför planen, sade Ibrahimovic.

Inför EM-starten mot Irland är han även inställd på att njuta av det som väntar i Paris, Toulouse, Nice och alla andra spelorter som kan bli aktuella.

– Det är ju lite extra speciellt eftersom EM spelas i Frankrike. Jag ska gå in och känna friheten, så att jag kan njuta av spelet jag kan spela och göra så bra som möjligt ifrån mig. Sedan vet man aldrig vad som händer. Det är mycket som kan hända. Jag känner mig stark och går in i turneringen med en bra säsong bakom mig och förhoppningsvis kan jag ta med mig det in i turneringen, sade Ibrahimovic, som de fyra senaste åren har spelat för Paris SG.

"Tuff match"

Vilket lag som är favorit mot Irland?

Där håller lagkaptenen med Erik Hamrén och graderar chanserna till 50–50.

– Jag tror det blir en tuff match. De har ett bra lag, vi har ett bra lag. De kan kriga, vi kan kriga. Låt oss se vad som händer. Allt avgörs på plan. Det spelar ingen roll vad vi sitter här och säger eller vad ni skriver. Allt handlar om 90 minuter. Det handlar om att visa vilka som ska vinna, sade han.

– Vi vill öppna turneringen med en bra match och ta med oss de poäng vi behöver. Sedan tar vi en match i taget. Det är ingen lätt grupp. Men vi är här och det betyder att vi är ett bra lag. Vi är inte här för att se andra spela fotboll. Vi ska göra allt för att ta oss vidare och störa de andra.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset