Sport Sport-topp

Zuccarello taggad för kompiskampen

Mats Zuccarello i Europalaget ser fram emot tvekampen mot flera av sina lagkamrater till vardags.
Mats Zuccarello i Europalaget ser fram emot tvekampen mot flera av sina lagkamrater till vardags.

Norske forwardsprofilen Mats Zuccarello, 29, har genom åren skaffat sig massvis med svenska vänner.Fyra av dem spelar i Tre Kronor. Så frågan är om det ska bli roligt att möta dem i World Cup-semifinalen?– Om vi vinner, inte annars, svarar Europalagets bäste poängplockare.

Två säsonger i Modo och sedan fem i New York Rangers har gett den lille (171 centimeter) pucktrollaren från Oslo svenska lagkamrater som nära vänner.

Det har också gett honom en svenska som han blixtsnabbt slår om till när han pratar med svenska journalister inför söndagens semifinal i World Cup.

Han får en fråga om Carl Hagelin, numera i Pittsburgh, vars kedja förmodligen kommer att matchas mot Zuccarellos:

– Han är en av mina bästa polare, det är samma med "Henke" (Lundqvist). Vi är riktigt tajta alla tre efter åren i New York. Sedan har jag spelat med (Victor) Hedman i Modo och (Anton) Strålman också i Rangers, det är kompisar som man haft det roligt tillsammans med. Men när pucken släpps tänker man inte på det. Då blir det fajt, säger han.

Glad över chansen

Få trodde det inför World Cup. Europalaget sågs som en slagpåse – men nu står laget plötsligt i semifinal och inte minst Tre Kronor vet, efter 2–6-genrepet i Washington, att den brokiga skaran av spelare från åtta olika nationer inte är något att ta lätt på.

Att NHL valde att satsa på ett Europalag har också gett NHL-stjärnor från små hockeynationer, som slovenen Anze Kopitar och Zuccarello chansen att vinna.

– Det är inte varje dag man är i semifinal i en turnering som den här. Det är bara att gilla läget nu, vi har ingenting att förlora. Alla dömde ju ut oss redan före turneringen, säger Zuccarello.

"Inte nöjda"

Både Zuccarello och Kopitar, som spelade som junior i Södertälje, var med och förde sina nationer till OS i Sydkorea från kvalspel precis före World Cup. Kopitar jämför:

– Det är annorlunda saker, att kvala in till OS var jättestort både för mig och mitt land. När det gäller för World Cup så ville vi bevisa att vi kan mer än att förlora tre matcher och sedan åka hem. Vi har bevisat det och att vi har fått ihop det här laget. Vi är inte nöjda med semifinal, vi vill vinna matcher och det är fortfarande planen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset