När det tar slut mellan dig och din partner så ska ni dela upp saker som möbler, hushållsmaskiner, den villa eller lägenhet som ni haft som gemensam bostad och lösöret i den.

Saker som inte ska delas upp är sommarstugan, bilar, båtar, pensionssparande, aktier, arv som sambon fått som enskild egendom, saker som fiskespön och jägarutrustning och egendom som ägdes av er innan ni blev ihop.

►LÄS MER: Här kostar det nu över 100 000 kronor per kvadrat: "Hutlösa bostadspriser"

I regel får den som hade hyreskontraktet behålla det vid en separation, men om det till exempel finns gemensamma barn att ta hänsyn till så kan det spela in, skriver Hem&Hyra. Om exempelvis Lina och Kajsa gör slut och deras gemensamma barn Alex ska bo hos Kajsa så kan Kajsa få kontraktet, trots att det var Linas lägenhet först. Anledningen är att Kajsa då anses ha störst behov av lägenheten. 

Vad händer om det är en gemensam lägenhet från början då?

När samboer separerar är det den med störst behov av lägenheten som får överta kontraktet. Det krävs samtycke från hyresvärden och Kajsa för att överlåta lägenheten till exempelvis Linas barn från ett tidigare förhållande.

►LÄS MER: Fixa lägenhet i Stockholm – så här gör du

Om det tar slut och både Kajsa och Lina behöver lägenheten – hur avgörs frågan? Regeln är den som bäst behöver lägenheten och det kan påverkas av de barn som finns och ekonomi, hur stora chanser har de att få ny bostad? Man tittar till sist på vilka möjligheter Kajsa och Lina har att få bostad via kontakter och i slutändan kan en bodelningsförrättare tillsättas av tingsrätten, skriver Hem&Hyra.

Dessa regler går också att avtala bort genom ett så kallat samboavtal. Men trots att man till exempel kommit fram till att en hyreslägenhet inte ska ingå i bodelningen så kan den som har störst behov ändå få överta kontraktet, något som inte är så sannolikt om paret inte har barn ihop. 

►DEBATT: Nu skrotar vi äktenskapet – lagstiftningen måste ändras

I värsta fall, om din pojkvän eller flickvän vägrar flytta ut, vänd dig till kronofogden för att få hjälp med avhysning. Och i alla lägen om situationen blir hotfull så kontakta polisen.