Chad Vader

YOUTUBE.COM. Kortfilmerna om Chad Vader, en misslyckad jordisk variant av den mörke riddaren från Star Wars, låter tittarna lära känna Darth Vaders lillebror, i vardagen. Han packar upp mjölkkartonger på Ica, han försöker få till en dejt med tjejen i kassan och han råkar ramla på ett bananskal just som han skulle till att ”Force”-strypa någon vid grönsaksdisken.

Serien, som nått fram till episod 4, har blivit en superhit på nätet med över 4 miljoner nedladdningar på Youtube och andra videodelarsajter. Det senaste avsnittet premiärsändes på den amerikanska tv-kanalen ABC:s ”Good Morning, America” innan det släpptes på Youtube, vilket kanske är lite konstigt med tanke på att det är videogemenskapen inom Youtube som skapat seriens enorma popularitet från början.

Upphovsmännen Matt Sloan och Aaron Yonda är inte direkt amatörer som filmmakare. De har tidigare bland annat sysslat med kortfilmer som visats på festivaler men också skapat tv-serien Splu Urtaf som visats på en amerikansk variant av öppna kanalen.

Sloan och Yonda skriver allt material själva, spelar själva i filmerna och redigerar också det inspelade materialet. De tillhör en ny generation komiker och filmmakare som på allvar börjat använda nätet som sitt främsta medium. Metro fick tag på Matt Sloan via e-post för en kommentar:
– Det hela är väldigt nytt, så det är svårt att tjäna några pengar på det. Men jag tror det där kommer att förändras snart. Det är ett bra sätt för folk som inte har kontakter eller ens särskilt mycket erfarenhet att nå ut i hela världen.

Lustigt nog har Matt Sloan nyligen skrivit kontrakt med dataspelsproducenterna Lucas Arts om att göra rösten till Darth Vader i ett kommande Star Wars-spel, så bra är hans imitation av James Earl Jones som gjorde Darth Vaders röst i originalfilmerna. Imitationen har också lett till att ”Chad Vader” blivit intervjuad i ett antal radiokanaler.
– Det gick faktiskt fort att lära sig rösten under förproduktionen av första episoden, skriver Matt. Vi tittade på några av filmerna och spolade fram till Vader-scenerna. Jag övade lite och det var det.