Ofta är det små dyra  hundar  som smugglas till Sverige och säljs vi säljsajter på nätet.

- För några år sedan var det ett väldigt tryck, då var det chihuahuor som alla ville ha, nu är det mer fransk bulldogg, säger Lars Bäckström, gränsskyddschef för Tullverket i södra Sverige.

Smugglingen är lukrativ — från 12 000 kronor och uppåt är ett vanligt pris för en smugglad valp, enligt Lars Bäckström.

De senaste åren har Tullverket inte gjort några speciella kontrollkampanjer utan arbetar i stället med att informera och varna för riskerna med smuggelvalpar, såsom till exempel rabiessmitta.

- Det har inte fått så stort utslag i beslagen men vi försöker ändå att öka medvetenheten om det här och nå ut till unga eftersom det främst är de som köper, säger Monica Magnusson vid Tullverkets presstjänst.

Även Jordbruksverket informerar i olika kanaler och varnar för riskerna.

- Men smugglingen är fortsatt på en alltför hög nivå, säger Michael Diemer, chef för Jordbruksverkets enhet för sällskapsdjur.

Tänk på det här när du ska köpa valp

  • Risken med insmugglade valpar är att de inte vaccinerats och avmaskats. Därför kan de vara smittade med rabies och bandmask.
  • Smittan kan föras vidare till människor och ger svåra besvär.
  • Begär att hunden är grundvaccinerad och har ett högst sju dagar gammalt besiktningsintyg från veterinär.
  • Be att få träffa valpen i sin hemmiljö hos sin mamma.
  • Hundar  över fyra månader ska vara id-märkta. Om hunden anges vara chipmärkt ska intyg om märkningen följa med vid köpet. Chipnumret ska framgå av besiktningsintyget.
  • Det är förbjudet att kupera öron och svans på  hundar  i Sverige. En öron- eller svanskuperad hund är inte född i Sverige.

Källa: Jordbruksverket (TT)