Det här är kattpest

Kattpest orsakas av ett virus som heter parovirus.

Smitta. Viruset smittar framför allt via kattens avföring.

Symtom. Många vuxna katter blir inte alls sjuka, en del får feber och blir trötta. Men de katter som blir sjuka kan bli väldigt dåliga och dödligheten hos unga katter är hög. Katterna blir trötta, kräks och får diarré. 

Vaccin. Du kan ta din katt till en veterinär och be om att vaccinera katten mot kattpest.

Källa: Statens veterinärmedicinska anstalt

I går skrev den norska tidningen Avisa Nordland om att ett lokalt djursjukhus upptäckt två fall av kattpest, en potentiellt dödlig sjukdom för katter, de senaste veckorna. Även Aftonbladet har skrivit om fallen.

När Metro pratar med Lotta Gunnarsson, statsveterinär på Statens veterinärmedicinska anstalt, säger hon att det inte är ovanligt med kattpest. 

– Man ska inte börja blåsa upp ett stort hot från Norge, kattpestviruset är ett av de mest härdiga virusen som finns och det lever vi med vare sig vi är i Sverige, Norge eller något annat land.
 

►LÄS MER: Därför är det olagligt att lämna katten ensam


Hur många katter som smittas av kattpest i Sverige varje år går inte att säga eftersom det inte är någon anmälningsplikt på sjukdomen. Men enligt Lotta Gunnarsson så stöter landets veterinärer på den, särskilt med unga ovaccinerade katter.

– Många av de här katterna kommer in med blodig diarré och är ganska medtagna. Så det kan vara katter som dör eller som man avlivar och sen bryr man sig inte om att ställa någon diagnos, så det finns säkert ett litet mörkertal också, säger Lotta Gunnarsson.
 

►LÄS MER: Katten var på rymmen i över ett år – levde lyxliv i djuraffär


Hon uppmanar alla kattägare att vaccinera sina katter, oavsett om det är inne- eller utekatter.

– I och med att det här viruset är så otroligt härdigt så är det sådant som du kan släpa med dig hem som kattägare, och du kan släpa med dig på kläder och skor. Så att vara innekatt är inget skydd mot kattpest.

Men som kattägare behöver man inte vara extra orolig med tanke på att de här fallen i Norge har upptäckts?

– Om man har en ovaccinerad katt så ska man alltid vara orolig för kattpest, oavsett om sjukdomen har hittats i Norge eller inte. Man ska inte ha en ovaccinerad katt, säger Lotta Gunnarsson.