Hemleverans av vin, sprit och öl i Göteborg och Mölndal

• Postnummer. I det första steget måste du ha postnummer Göteborg, Askim eller Mölndal för att kunna beställa hem.

• Tre dagar. Varorna leverans tidigast tre dagar efter beställning. 

• Legkontroll. Det är obligatorisk legitimationskontroll vid mottagning av varorna. 

• Kostnaden. Du betalar runt 200 kronor för hemleverans av ett kolli, som består av 12 flaskor. Du kan max beställa 8 kolli, alltså 92 flaskor.

• Nästa år. Försöket påbörjas den 6 november i Sollentuna i Stockholms län och kommer till Göteborg och Mölndal i början av nästa år.
Metro

Göteborgs kommunstyrelse kommer i dag att säga ja till Systembolagets fråga om att testa hemleveranser i Göteborg, erfar Metro. Någon gång under senvintern eller början av våren 2013 kommer du att kunna beställa hem ditt favoritvin. Om du bor på rätt ställe i stan, alltså.

– Det är inte hela Göteborgs stad och det är inte hela Mölndals kommun, utan den del av respektive kommun som har Göteborg, Askim och Mölndal som postort, säger Lennart Agén, presschef Systembolaget.

Försöken kommer att pågå till september 2014. Då kommer de att avslutas och utvärderas innan det eventuellt blir en del av Systembolagets ordinarie service. Bakom försöket ligger enligt Lennart Agén en förändring i hur kunderna shoppar.

– Ibland är man kund på nätet, ibland är man kund i butik. Vi vill kunna möta de kunders önskemål som är intresserade av den här tjänsten, säger han. 

En nyckel för att hemleveranser kan testas på försök i Göteborg är att Socialdemokraterna har sagt ja. De gör det trots en viss oro för att en ökad tillgänglighet också ska innebära ökade alkoholrelaterade problem.

– Men vad vi kan förstå så är detta ett försök som är väldigt kontrollerat, det kommer inte att öka tillgängligheten. Så vi kommer inte att ställa oss som ett hinder för att pröva detta, säger Dario Espiga (S), kommunalråd. 

Tillsammans med Moderaterna och Folkpartiet bildas den majoritet som kommer att rösta igenom förslaget. Jonas Ransgård (M), kommunalråd, ser det som en självklar marknadsanpassning.

– Hemleverans är möjlig att få i dag av utländska leverantörer, då tror vi att Systembolagets ställning och legitimitet undergrävs om man har sämre service, säger han. 

Vänsterpartiets Mats Pilhem, kommunalråd, hade hellre sett ett nej.

– Systembolaget ska tillhandahålla öl, vin och sprit till de som vill ha det, men att gå så långt som att leverera det vid dörren ser vi inte meningen med, säger han.