3 uppfinningar som ska testas i labbhuset:

Rymdteknik

1

I projektet ingår samarbete med Marsforskare från Nasa. De höga kraven som ställs på byggnader i rymden gör att de ligger i framkant på forskningsfronten. – Om du åker till Mars så får du inte slösa någonting, så det finns förvånansvärt stora likheter, säger Greg Morrisson. 

Streckkoder

2

Genom att läsa av streckkoderna på hyresgästernas kylskåpsvaror kan huset hålla koll på när de blir gamla – och på hur mycket mat den enskilde hyresgästen slänger.

Nytt sätt att duscha

3

Minskad vattenförbrukning är viktigt för det hållbara hushållet. Därför ska en ny vattensnål dusch som utvecklats av holländska forskare användas. I stället för att stå under rinnande vatten vaskar man sig vid handfatet – vilket kan minska förbrukningen med två tredjedelar.

Projektet organiseras av Chalmers tillsammans med Johanneberg Science Park och HSB. Genom att låta studenter bo i ett hus som kartlägger deras levnadsätt hoppas forskarna ta fram nyskapande sätt att leva hållbart. Enligt projektledaren Greg Morrisson på Chalmers är vi duktiga i Sverige på energisnåla hus – men vi använder mer och mer resurser i badrummet och köket.

– När du står och lagar en middag, vad är det som händer där med vatten och energi, vilken innovation kan hjälpa dig att laga en måltid? säger han.

Information samlas in genom mätare i huset. Enligt planen ska det vara tre våningar med en golvyta på ungefär 1200 kvadratmeter, och ritas av studenter på högskolan. De har fått flera krav på bygget – materialet ska kunna återvinnas, det ska gå att byta ut fasaden och ta isär huset. Men det ska inte vara en månbas.  

– Det ska kännas som ett hem, det ska inte kännas som att bo i ett labb, säger Johan Pettersson på det studentdrivna bolaget Chalmers Teknologkonsulter. 

I mitten av oktober ska de skicka in sina förslag till HSB, som planerar att sätta ner spaden nästa höst. Studenter som bosparar hos HSB kommer att kunna söka lägenheterna, och när huset är byggt ska studien pågå i åtminstone tio år, enligt Greg Morrisson. Det blir inget hyresavdrag för studenterna som medverkar i studien.