De senaste åren har antalet göteborgare som blivit av med körkortet minskat markant sedan toppåret 2008 då 1 205 personer fick det indraget. Även i år ser det ut att bli en minskning. Hittills i år har bara 562 personer blivit av med körkortet.

Men anledningen är troligtvis inte färre fartdårar. I stället är trafikpoliserna fullt upptagna med att skriva böter till bilförare som bara kör lite för fort.

– För fyra fem år sedan fick vi nya direktiv från Rikspolisstyrelsen att vi skulle börja rapportera även lägre hastigheter, säger trafikpolischefen i Göteborg Lennart Hjelm. 

Nu har trafikpolisen en skyldighet att rapportera fortkörningar från sex kilometer i timmen för fort. Med de här direktiven menar han att det blir en logisk följd att de tar färre av dem som kör mycket för fort. 

– Om vi har stannat någon som kört i 60 på en 50-väg, kanske vi missar någon som kör förbi i över 80, säger Lennart Hjelm.

Orsaken bakom de nya direktiven har varit att man vill sänka snitthastigheten på vägarna av både miljö- och samhällsekonomiska skäl.