Andra som visat civilkurage

• Oktober 2010. Lisbeth Malm  gick på 5:ans spårvagn i Göteborg. I stället för att flytta sig bakåt, som de andra passagerarna, sprang Lisbeth fram. Där stod två män och sparkade på en som satt i sätet. Lisbeth sprang fram och drog undan dem. Alla tre dömdes sedan för sin inblandning i bråket. Lisbeth fick bland annat medalj för sitt civilkurrage och har också prisats vid Svenska Hjältar-galan.

 • Maj 2005. Marcus Gabrielsson, 29, hade varit på nattklubb i Stockholm. På Kungsgatan stod två killar och kissade utanför en port. När Marcus kamrat sa ifrån blev det bråk. Efter en kort jakt fick de tag på Marcus och han sparkades ihjäl. Tre 20-åriga män dömdes till fyra års fängelse var för dödsmisshandeln.

Den 39-årige mannen och hans gravida fru var på väg hem från kyrkan när de gick vid Kortedala torg den 28 mars. När han såg bråket mellan Carl-Eric Cedvander och ungdomarna reagerade han direkt.

– Jag tänkte att ”jag måste stoppa dem”, säger har han sagt i polisförhör efter händelsen.

Mannen försökte stoppa bråket redan innan Cedvander föll i den torrlagda fontänen, där han ska ha fått ta emot många sparkar.

Även 39-åringen föll ner i fontänen. Där ska han ha gjort allt för att stoppa misshandeln.

– Det var många sparkar. Hårda sparkar mot huvudet och kroppen, säger han i förhör.

I den pågående rättegången har man kommit fram till förhör av de vittnen som fanns på Kortedala torg.

Bland dem var det bara 39-åringen som ingrep handgripligen.

– En del hanterar det instinktivt. Man blir så upprörd över situationen att man rusar in, även om man tar en risk, säger Thomas An derberg, lektor i praktisk filosofi vid Uppsala universitet.

Den allmänna moraluppfattningen, menar Anderberg, är att den som inte ingriper har ett stort ansvar.

– Om man genom underlåtelse åstadkommer samma effekt är handlingen och underlåtelsen likvärdig. Frågan är hur den ska kunna lagstadgas. Det blir juridiskt knepigt eftersom det är så mycket som spelar in om man kan ingripa eller inte.

Thomas Anderberg tror dock att betydligt fler skulle ingripa när de ser någon bli misshandlad om det var lag på att göra det.

– Många gör det som lagen säger. Skulle det finnas en sådan lag, om att man måste gripa in, då skulle fler gripa in eftersom många gör det som lagen säger.