Arbetsgivarna

”Kunderna väljer att i allt större utsträckning handla på helger och kvällar. I Nordstaden i Göteborg sker 35 procent av veckoförsäljningen på lördagar och söndagar.”

Magnus Kroon, utvecklingschef Svensk Handel.

Facket

”Man måste balansera så att det inte blir allt för mycket obekväm arbetstid, men det är en stor del som arbetar deltid och då är det viktigt att jobba helg för att få OB-ersättning.”

Kristina Jogestrand, Handelsanställdas förbund.

– Det är ett väldigt omodernt förslag. Titta på Danmark där man i helgen började med söndagsöppet, säger Magnus Kroon, utvecklingschef på Svensk Handel, om motionen undertecknad av miljöpartisterna Annika Lillemets och Stina Bergström.

De anser att shopping har blivit ”en utbredd livsstil och hobby” som stjäl tid från social samvaro och tär på jordens resurser.

Men Bergström tror inte att konsumtionen skulle minska nämnvärt om förslaget gick igenom.

– Då tror jag säkert att man kommer att göra en del av handeln andra dagar. 

Statistik från Handelsanställdas förbund visar att 54 procent av de handelsanställda arbetar mindre än 35 timmar per vecka – och bland kvinnor är andelen 59 procent. 

OB-tillägget på 100 procent efter klockan 12 lördagar och hela dagen söndagar är en viktig inkomstkälla för många, men det argumentet sågas av Bergström.

– Nu är det inte så att man har öppet på söndagar för att folk ska få mer betalt, säger hon.