– Vi serverar kaffe, mest för att man ska kunna ta med sig sin kompis som kanske bara vill ha en kaffe, säger ägaren Isabella Schou Grönstedt.

I går var det febril aktivitet i källarlokalen på Viktoriagatan i Vasastan. Att Isabella kände en lätt stress gick inte att ta miste på, om mindre än ett dygn ska de första gästerna komma.

 – Det här har varit en dröm i flera år, säger hon.

Intresset för raw food fick hon när hon bodde i New York för sex år sedan och berättar att det även var där rörelsen startade. För en rörelse är det, och det handlar lika mycket om ett helhetsperspektiv och etik som vad man stoppar i sig, menar hon.

– Alla som håller på med detta vill att det ska vara ekologiskt. Vi klarar oss jättebra på helvegetarisk kost, precis som djuren. Den här maten ger energi i stället för att ta, säger hon.

Raw food kan verka likt råkost, men det är inte samma sak.

– Det är inte lika strikt, man kan experimentera mer. I morgon ska vi ha en pad thai, men i stället för vanliga nudlar har vi algnudlar, och den serveras kall, säger hon.

Enligt Raw food får maten inte upphettas till mer än 42 grader eftersom man då förstör enzymer och vitaminer. Det är även viktigt att utesluta allt kött, mejeriprodukter, vetemjöl och socker.

– Egentligen är det så simpelt, jämför med hur du mår när du ätit på McDonald’s eller när du ätit en sallad, säger hon.

Till alla som tvivlar på om man blir mätt på raw food har hon besked:

– Det blir man. Man får ha i lite extra fett och protein bara, till exempel avokado och nötter, säger Isabella Schou Grönstedt.