Besittningsskydd
  • ... innebär att den som hyr en bostad har rätt att bo kvar även om värden vill säga upp hyresavtalet.
  • ... gäller inte om du hyr en lägenhet som utgör en del av hyresvärdens egen bostad.
  • ... gäller inte om du hyr en lägenhet av en privat hyresvärd i ett hus som inte ingår i en affärsmässigt bedriven uthyrningsverksamhet. 

I juli, precis före semestern, fick Lisa Johansson ett mejl från sin hyresvärd om att hon var tvungen att flytta. Orsaken – värdens son skulle flytta in. 

– Jag fick panik. Jag trodde jag var ”safe” eftersom jag hade förstahandskontrakt och besittningsskydd, säger hon.

När man flyttar in i en bostad med förstahandskontrakt får man automatiskt så kallat besittningsskydd redan från första dagen. Det innebär att man har rätt att bo kvar även om värden vill säga upp hyresavtalet. Men i Lisa Johanssons fall gällde inte det. 

Besittningsskydd gäller inte under vissa omständigheter (se faktaruta). Då har ägaren rätt att säga upp hyresavtalet för att själv bosätta sig i lägenheten.

– Hon har inte gjort något brott. Jag förstår henne, och hade nog gjort likadant om jag kunde, säger Lisa Johansson.

Hyresvärden har nu gått med på att ge henne en fjärde uppsägningsmånad vilket betyder att hon måste vara utflyttad senast sista november.

– Fyra månader är en väldigt kort tid i förhållande till hur bostadssituationen i Göteborg ser ut, det blir svårt att hitta en motsvarande lägenhet på den tiden, säger hon.

Hos Boplats har hon stått i kö i två år och när hon kontaktade dem fick hon till svar att väntetiden för motsvarande lägenhet som hon har i genomsnitt var tio år. Nu ska ärendet upp i hyresnämnden och Lisa Johansson hoppas på att där få ytterligare uppsägningstid.