Detta har hänt

• 5 mars dödades 21-åringen inne på ett kafé på Hisingen. Han var huggen över hela kroppen med över 25 knivhugg. En stor del ska ha utdelats när han låg ner.

• Den 39-åriga pappan har erkänt att han högg, men att det var han som blev attackerad först och ska ha handlat  i nödvärn. Det myckna våldet menar hans advokat beror på att 39-åringen hade dödsskräck och därmed hade svårt att besinna sig.

• I dag fortsätter rättegången mot mannen. Bland andra ska två socialsekreterare höras.

I går inleddes rättegången mot den 39-årige man som misstänks för att ha mördat en 21-årig tidigare pojkvän till hans dotter. Hon omhändertogs av socialtjänsten redan strax före det att pojkvännen knivdödades.

Det fanns ett hot från pojkvännen, han hotade att visa bilder för hennes pappa som visade på deras förhållande, ett förhållande som hade hemlighållits för pappan. Men det fanns också stor oro för vad pappan skulle kunna göra mot sin dotter när förhållandet blev känt.

En timme innan pappan åkte till ett kafé på Hisingen och konfronterade den tidigare pojkvännen satt han i möte med socialtjänsten, som enligt åklagare Stina Lundqvist bara gav honom halva sanningen: att hotet mot flickan kom från den tidigare pojkvännen.

– Jag kan tycka att det har varit oansvarigt att inte tänka på hur det ska gå för honom (21-åringen) när det är hedersproblematik. Men det är lätt att säga i efterhand, säger Stina Lundqvist.

Rättegången bevakas av föreningen Glöm aldrig Pela och Fadime riksförening, som arbetar mot hederskultur. Föreningens ordförande Sara Mohammad, som sitter med på åhörarplats, är mycket kritisk mot socialtjänsten och att de inte sa hela sanningen till pappan.

– Man kommer mycket längre med ärlighet. Socialtjänsten tänker för kortsiktigt, det är som att ge huvudvärkstabletter när det krävs en fördjupad handlingsplan för hur man ska agera. Man måste ta hjälp av experter, annars leker man med liv, säger hon.

På socialtjänsten i Västra Hisingen kan man inte kommentera det enskilda fallet, på grund av sekretess, utan kan bara uttala sig generellt.

– Det finns inga generella regler för sådant. Vi pratar om barns risk och skydd. Vi gör enskilda prövningar vid varje enskilt tillfälle, säger Carina Eriksson, enhetschef för barn-, unga- och familjeenheten.