Detta har hänt

• Det var 10 september förra året som konstbiennalens invigningsfest utrymdes, samma kväll greps tre män vid Centralstationen. De stod under övervakning av Säpo och hade kniv på sig.

• De greps misstänkta för terrorbrott, en rubricering som snart mildrades till förberedelse till mord.

• När de satt häktade kunde Metro som första tidning avslöja att det var Lars Vilks som säkerhetspolisen misstänkte att de skulle ha planerat döda.

• Männen nekade. Abdi Aziz var den som sa sig ha sökt Lars Vilks inne på biennalen. Bland annat hade han frågat politikern Thomas Martinsson om han hade sett honom. De kom överens om att Martinsson kunde agera samtalsledare om Lars Vilks kunde tänka sig att debattera med Abdi Aziz.

• 20 januari friades de tre männen av tingsrätten i Göteborg.

• I går gav hovrätten samma besked.

I går friades Abdi Aziz Mahamud och två kamrater till honom av hovrätten i Göteborg. Därmed gör hovrätten samma bedömning som tingsrätten tidigare gjort – det kan inte bevisas att de planerade att döda Lars Vilks när de besökte konstbiennalen vid Röda Sten i Göteborg.

– Det känns som en lättnad och skönt. Det har varit turbulent och rättegången i hovrätten väckte många gamla känslor igen, säger Abdi Aziz.

Precis som tingsrätten skrev i sin dom anser hovrätten att de tre männen har planerat någonting och att de har önskat få tag i Lars Vilks vid biennalen.

– Jag förstår att man kan tycka så. Vi är unga praktiserande muslimer. Men säkerhetspolisen har haft övervakning på oss, beslagtagit våra datorer, föreningens dator, där jag är verksam. De har inte hittat något som visar att vi varit på Lars Vilks blogg, säger Abdi Aziz.

Det var på bloggen Lars Vilks hade skrivit att han tänkte besöka konstbiennalen.

Men om du hade träffat honom? Vad hade du gjort?

– Kanske ville hälla kycklingbuljong över honom, gjort narr av honom, kastat en paj på honom. Det hade vi med oss i matsäcken. Visst, det hade vi kanske gjort om vi hade träffat honom.

– Han har gjort narr av mig genom sina bilder, och jag skulle kunna gör det med honom. Men att döda honom? Nej, jag skulle aldrig kunna ta en människas liv. Jag har en dotter, jag vet vilken känsla och lycka det är över ett liv. Hans mamma och pappa känner säkert också så. Jag skulle aldrig kunna ta livet av honom.