77 procent frågar aldrig på restaurangen

• Två av fem (39 procent) tycker att det har mycket eller ganska stor betydelse om råvarorna är ekologiskt odlade eller etiskt producerade när de väljer maträtt på restaurang.

• Om de fick välja mellan en dyrare restaurang som använder närproducerad mat eller en billigare där maten transporterats så skulle 51 procent välja den dyrare. 

• 77 procent frågar aldrig om maten är ekologisk eller etisk.

Källa: Konsument Göteborg. I undersökningen deltog 600 göteborgare som blivit slumpmässigt utvalda.

Många tycker ekologiskt är viktigt när de väljer maträtt på restaurangen, trots detta frågar nästan ingen om innehållet. Detta visar en färsk undersökning som Konsument Göteborg tagit fram.

– Jag tror att det kan handla om att människor förväntar sig att det är bra och schyst mat när de går ut och äter, att vi helt enkelt är invaggade i att andra fixar detta åt oss, säger Rebecca Palosaari Fogler, planeringsledare för Hållbar Konsumtion. 

– Man hade förväntat sig att människor skulle tycka att det är viktigt med ekologisk mat, men det som förvånar är att inte fler människor ställer krav när de går ut, säger Rebecca Palosaari Fogler.

Hon menar att ett sätt till förändring skulle kunna vara att restauranger blir bättre på att märka ut miljömärkning och ursprung på sina menyer. Vilket man hoppas ska resultera i att fler vågar fråga.

– Jag frågar aldrig om det är ekologiskt innan man beställer, men jag försöker välja ställen som känns schysta, säger Karolina Karlsson, 23, lunchätare som tycker att det vore bra om restauranger blev bättre på att skylta med sitt innehåll.