Kai Knudsens tips mot bakfylla
  • Avsluta kvällen med att försöka nyktra till.
  • Drick vatten.
  • Du kan använda värktabletter, men inte sådana som sliter på magslemhinnan.
  • Det är också bra med lite saleter för att återställa elektrolytbalansen.
Så bryter kroppen ner alkohol

Alkoholen omvandlas till acetaldehyd som sedan snabbt bryts ned till ättiksyra och därefter till koldioxid och vatten.

Nedbrytningen till acetaldehyd påbörjas redan i magsäcken men sker huvudsakligen i levern.

Acetaldehyd är en mellanprodukt vid nedbrytningen av alkohol och kan ligga bakom en del av de klassiska symtomen vid baksmälla: illamående, yrsel, huvudvärk, ostadighetskänsla och trötthet.

Källa: Internetmedicin.se

– När man blir äldre tål man de påfrestningar som en baksmälla innebär sämre, säger Kai Knudsen, överläkare och docent vid Göteborgs universitet.

När du är yngre så har du bättre kondition och är fysiskt starkare, vilket hjälper dig när du blivit bakfull. Riktigt unga människor, till exempel tonåringar, tål dock inte alkohol så bra eftersom de är ovana vid att dricka.

– Man har inte utvecklat någon tolerans, men den tränar man upp ganska snabbt.

Vad händer när man blir bakis?

– Man blir dehydrerad och får en inflammatorisk reaktion i hjärnan.

►LÄS MER: Läkaren: Det händer i kroppen när du är bakfull

Till följd av detta så kan du få huvudvärk, illamående, ökad ostadighetskänsla och ångestsymtom. 

När du sover i berusat tillstånd så sover du också sämre.

– Kvaliteten på sömnen blir sämre med mindre REM-sömn. Som äldre tål du sömnbrist sämre, säger Kai Knudsen.

Leverkapacitet spelar också roll och under livet kan din lever ha tagit stryk.

– Alkoholister har många gånger en "trimmad" lever som är van att gå på högvarv. men det gäller fram till bristningsgränsen och sedan får de en akut leversvikt och blir jättedåliga.

►LÄS MER: Kurerna mot bakfylla som inte fungerar


En person som inte är van vid att dricka tål alkoholens effekter sämre.

– När folk blir äldre så blir de lite försiktigare med att dricka, de orkar inte med baksmällan.

Genetiska skillnader kan också spela in – det finns stora individuella skillnader, säger Kai Knudsen.

– Vi har olika kroppar och olika enzymer i levern.