Riktlinjer för att skänka plastleksaker

• Undvik mjukgjord plast. 
• Undvik återvunnen plast.
• Undvik att skänka plastprylar som är tillverkade utanför EU.

Källa: Naturskyddsföreningen

HÄR KAN DU LÄSA MER:
Kemikalieinspektionen: Kemikalier i barns vardag
Naturskyddsföreningen: Operation giftfri förskola

Tips: Gamla leksaker kan vara värdefulla

• Gamla leksaker kan vara farliga för barn men kan för samlare vara väldigt värdefulla. I takt med att nya generationer av samlare kommer blir leksakerna de hade – eller ville ha – som barn samlarobjekt.

• För den som hittar gamla leksaker på vinden gäller det att gräva ordentligt. Tillbehör och förpackningar till leksaker som Action Force, My Little Pony, Dino-Riders eller Star Wars kan förändra prisbilden helt.

Ftalater, flamskyddsmedel och rena gifter som bly. Det är några skadliga exempel på vad som kan finnas i leksaker.

– Ftalater kan skada fortplantningsförmågan, säger Karin Rumar, inspektör vid Kemikalieinspektionen och syftar på gruppen av mjukgörande ämnen som förbjöds i plast 2007.

Men även om lagstiftningen förändras och fler och fler ämnen förbjuds i barns leksaker så finns det möjlighet att giftiga leksaker tar sig in i förskolorna. En väg in i barnens vardag är när välvilliga föräldrar skänker gamla leksaker.

LÄS MER: Här är maten som innehåller gift - som du inte visste om

– Exempelvis om det är trasiga leksaker med elektronik, så gäller det att vara noggrann. Finns det någon synlig elektronik så är det bara att göra sig av med leksaken, annars kan barnen exponeras för flamskyddsmedel och bly eller liknande, säger Katarina Johansson, författare till boken ”Den onda badankan”.
Katarina Johansson påpekar att elektroniska leksaker äldre än 2006 inte bör skänkas bort alls, eftersom lagstiftningen för elektronik då skärptes.

►LÄS MER: Förskolan ska ge fan i när jag lämnar och hämtar mina barn

Och även om leksakerna är av nyare slag finns det risker.
– Om man köper på sig leksaker på utlandssemestern i Asien, då gäller inte den hårdare europeiska tillverkningslagstiftningen, säger Katarina Johansson.

Stockholm är en av de orter som tar krafttag mot gifterna på förskolor och nu ska personal utbildas via nätet i projektet ”Kemikaliesmart förskola”.